Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PKS: URA će ugovorom sa SPC aminovati njihovo nezakonito djelovanje u Crnoj Gori

Smatraju da je nemoralno, protivno svim ljudskim i vjerskim pravima, sklapati ugovore sa, pravno, nepriznatom vjerskom organizacijom, a kamoli je, kako navode, predstavljati kao tradicionalnu crkvu pravoslavnih Crnogoraca, kad ona to nije

Patriotsko komitski savez, kako navode, čeka da vidi sadržaj Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Kako navode, sama najava da je isti urađen u Beogradu, da je njegova sadržina tajna, da je s njim zadovoljan i “hronično neobaviješteni šef svih bezbjednosnih službi,opravdano budi sumnju da je isti na štetu crnogorskog naroda”.

“Srpska pravoslavna crkva je vjerska organizacija koja u državi Crnoj Gori nije registrovana, kao što su to Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica, ali i Crnogorska pravoslavna crkva, koja je, na opštem crnogorskom zboru 1993.godine obnovljena i na čijem čelu je narod izabrao Antonija Abramovića, kao svog vjerskog poglavara.

Dakle, činjenica je da pravoslavni narodi na teritoriji naše države, pripadaju dvijema pravoslavnim crkvama, od kojih je Srpska pravoslavna crkva, registrovana u Beogradu i sa Crnogorsko primorskom mitropolijom, čini jednu cjelinu, još od vremena kada je kralj Aleksandar Karađorđević, brutalno uništivši državu Crnu Goru, ukinuo i njenu Crnogorsku pravoslavnu crkvu 1920.godine. Stoga ova crkva, na teritoriji države Crne Gore djeluje potpuno nelegalno, van zakonskih okvira, a istovremeno, drži pod okupacijom sve crnogorske bogomolje, crkve i manastire, od kojih ubire ogromne, neoporezovane novčane iznose, kojim, uz ostalo, finansira borbu protiv te iste države”, saopšteno je iz PKS.

Smatraju da je nemoralno, protivno svim ljudskim i vjerskim pravima, sklapati ugovore sa, pravno, nepriznatom vjerskom organizacijom, a kamoli je, kako navode, predstavljati kao tradicionalnu crkvu pravoslavnih Crnogoraca, kad ona to nije.

“Glasovima poslanika GP URA, sva naša vjerska kulturna baština, prešla je u vlasništvo ne ove Crnogorsko primorske mitropolije, već Srpske pravoslavne crkve, registrovane u Beogradu, u Republici Srbiji, koja je, izdajom u Parlamentu, došla u posjed hiljade kvadrata crnogorske imovine.

Lako je Abazoviću aminovati i reletivizirati priču o ugovoru sa SPC, kad njega to, kao etničkog Albanca i mogućeg vjernika druge crkve, puno i ne dotiče. Isticati da je Temeljni ugovor “samo zavšni čin da i SPC bude unutar pravnog sistema Crne Gore”, je, u stvari, dokaz da ta crkva NIJE dio našeg pravnog sistema, i da se ovim ugovorom zakonski ozakonjava nezakonito djelovanje SPC! Tako Abazović i njegova kvartal partija direktno krše prava Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika. Sklapanjem takvog ugovora, URA će direktno snositi odgovornost i “pred Bogom i ljudima” za sramnu diskriminaciju vjerujućih Crnogoraca i njihove CPC”, zaključeno je iz PKS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
24.04.2021-21:41 21:41

A mi ćemo mirno gledati i ćutati? Ili ćemo dočekati Porfirija kako dolikuje?