Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Pisonero: U potpunosti ispuniti preporuke Venecijanske komisije

''Kao što je ranije navedeno, očekujemo da će Crna Gora u potpunosti, kao pitanje prioriteta, riješiti sva preostala pitanja istaknuta u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu'', zaključuje Pisonero

Evropska komisija (EK) upoznata je sa odlukom Tužilačkog savjeta, glavnog organa koji upravlja tužilačkim sistemom i karijerom tužilaca, kazala je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

U odgovoru dostavljenom TVCG povodom razrješenja specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i još devet državnih tužilaca, Pisonero naglašava da Crna Gora nije u potpunosti ispoštovala sve preporuke kako bi se izbjegla politizacija Tužilačkog savjeta. U Briselu pozivaju i da se sva pitanja istaknuta u naknadnom mišljenju Venecijanke komisije riješe “u potpunosti i kao pitanje prioriteta”.

“Kako se ističe u posljednjem Godišnjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu koje su stupile na snagu juna 2021. godine nijesu u potpunosti odgovorile na preporuke Venecijanske komisije koje se tiču rizika od politizacije Tužilačkog savjeta, prvenstveno zbog izbora članova iz reda uglednih pravnika prostom većinom u Parlamentu”, navodi Pisonero.

Ističe i da u cilju daljeg napredovanja na svom putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za Poglavlje 23, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući napredovanje u sprovođenju reformi pravosuđa.

“Kao što je ranije navedeno, očekujemo da će Crna Gora u potpunosti, kao pitanje prioriteta, riješiti sva preostala pitanja istaknuta u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”, zaključuje Pisonero.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve