Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Pisonero: Što prije imenovati novog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava

Poručila je i da se od svake zemlje koja teži da postane član EU očekuje da se pridržava i da promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde

Evropska unija EU upoznata je s odlukom Skupštine Crne Gore o razrješenju ministra Vladimira Leposavića, kaže portparolka Evropske komisije EK Ana Pisonero Hernandez. Pisonero je za TVCG kazala i da se EU raduje saradnji s novim ministrom, uz očekivanja da će on biti imenovan što prije.

“Upoznati smo sa razrješenjem ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Leposavića od strane crnogorskog parlamenta, u svijetlu njegovih komentara o Srebrenici. Kao što je ranije rečeno, Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici”, istakla je Pisonero.

Poručila je i da se od svake zemlje koja teži da postane član EU očekuje da se pridržava i da promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde.

“To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, kaže portparolka EK.

Vladavina prava, ističe Pisonero, jedna je od temeljnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU.

“U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora treba da pojača napore na daljem napretku u reformama vladavine prava, posebno u onim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava“, poručuju u Briselu.

Pisonero naglašava i da se EU raduje saradnji s novim ministrom kada on/ona bude imenovan.

“Nadamo se to što prije dogoditi, kako bismo nastavili rad na Poglavlju 23”, ističe Pisonero.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve