Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pisonero: Pomno pratimo kako se Crna Gora odnosi prema izbjeglicama iz Ukrajine

Portparolka Evropske komisije Ana Pisnoreo Hernandez je rekla da Evropska komisija EK posvećena jačanju podrške čitavom Zapadnom Balkanu kada je u pitanju upravljanje migracijama i podrška azilantima

Nakon ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu, pomno pratimo implikacije dolaska brojnih ukrajinskih izbeglica, uključujući i Crnu Goru, kazala je CdM-u portparolka Evropske komisije Ana Pisnoreo Hernandez.

Pisonero je nakon što se u nekim medijima pojavila informacija da je EU pripremila grant za izbjeglice iz Ukrajine, te da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji navodno stopirao sredstva za Crnu Goru jer Vlada još nije uvela sankcije Rusiji, istakla u izjavi za CdM da je Evropska komisija EK posvećena jačanju podrške čitavom Zapadnom Balkanu kada je u pitanju upravljanje migracijama i podrška azilantima.

“U tom kontekstu, planiramo da uložimo 355 miliona eura na Zapadnom Balkanu u naredne tri godine (2021-2024) za ovaj program. Nakon ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu, pomno pratimo implikacije dolaska brojnih ukrajinskih izbeglica, uključujući i Crnu Goru, kao i region. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije”, rekla je Pisonero.

Ona je u izjavi za CdM naglasila da Evropska unija daleko najveći donator Crnoj Gori, te da obezbjeđujuje značajne makrofinansijske kredite, grantove i tehničku pomoć, uključujući ciljanu podršku u oblasti migracija, azila i upravljanja granicama.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve