Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Pisonero: EU poziva političke lidere da u potpunosti primjene preporuke Venecijanske komisije

Ovo je, kako kaže Pisonero, ključno za promovisanje stabilnosti i pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija Crne Gore.

Evropska unija pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da u potpunosti primjene preporuke koje je danas dala Venecijanska komisija u mišljenju na izmjene Zakona o predsjedniku.

EU uzima u obzir zabrinutost koju je izrazila Venecijanska komisija povodom predloženih izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku i poziva političke lidere Crne Gore da u potpunosti slijede preporuke Venecijanske komisije. To je za Pobjedu kazala portparolka Evropske komisije Ana Pisonero komentarišući današnju analizu Venecijanske komisija na izmjene zakona o predsjedniku.

Ovo je, kako kaže Pisonero, ključno za promovisanje stabilnosti i pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija Crne Gore.

“Pozivamo političke aktere u Crnoj Gori da daju prioritet izgradnji konsenzusa i imenovanju članova Ustavnog suda, jer je to ključno za osiguranje legitimiteta demokratskih izbora, između ostalih važnih stvari”, ističu u EU.

Pisonero dodaje da je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju je strateški izbor velike većine građana Crne Gore i javno objavljeni cilj Vlade Crne Gore.

“Kontinuirani napredak u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava”, navela je Pisonero.

Podsjećamo, u današnjem mišljenju VK preporučuje se da se ne usvoje amandmani putem običnog zakona, te da se zato ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, i poziva na odgovornost državne institucije i svakog pojedinačnog poslanika, kao i sve političke partije da konstruktivno učestvuju u rješavanju aktuelnog ćorsokaka.

Izvorpobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve