Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

PICULA ZA AKTUELNO: Crnoj Gori je problem instrumentalizacija religije za postizanje političkih ciljeva

''Ne treba ovdje krivnju ustvari pripisivati vjerskim osjećajima, oni su privatna stvar svakog slobodnog pojedinca u sekularnoj državi. Stvaran je problem upravo u instrumentalizaciji religije za postizanje političkih ciljeva. Došlo je svakako do dodatnog utjecaja religije na politiku, te primjetne politizacije religije'', kazao je Picula.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, kazao je u razgovoru za portal Aktuelno da je u Crnoj Gori došlo do dodatnog uticaja religije na politiku i ”primjetne politizacije i instrumentalizacije religije za postizanje političkih ciljeva”.

Nakon objavljivanja Izvještaja o napretku za Crnu Goru, Picula je kazao kako je zabrinut zbog usporavanja integracija. Komentarišući za portal Aktuleno ocjene koje je objavila Evropska komisija, rekao je da misli da izvještaj ”tačno pogađa ključne neuralgične točke u promatranom periodu”.

”Od prezentiranih zastoja ipak me više zabrinjava što su ključni nalazi Izvješća praktično javno poznati još od proljeća, ali nije puno poduzeto da se situacija u bitnome korigira. U izvješću se naglašava kako je proteklo razdoblje obilježeno napetošću i nepovjerenjem između političkih aktera, te nastavljanjem ozbiljne polarizacije. Međutim, treba i naglasiti kako su ostvareni i određeni rezultati, npr. u borbi protiv organiziranog kriminala. Naravno i dalje ostaje ozbiljan problem jačanje vladavine prava i sloboda medija. Treba pozdraviti što je Crna Gora i dalje u potpunosti usklađena s EU vanjskom i sigurnosnom politikom”, kazao je Picula.

U izveštaju se konstatuje da je pregovaračka struktura značajno oslabljena ostavkom ili razrešenjem 110 njenih članova, uključujući 16 pregovarača za poglavlja i 24 šefa radnih grupa, dok neka ključna ministarstva “nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana u procesu pristupanja EU pod svojim novim rukovodstvom“.

Picula ocjenjuje da su ovi potezi svakako doprinijeli krajnjem ishodu izvještaja, dodajući da je jasno naglašeno da su tenzije između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad.

“Navodi se i da je promjena vlasti u značajnoj mjeri utjecala na državnu upravu. Hrvatsko iskustvo npr. pokazuje da je za uspjeh pregovora nužno da u njima sudjeluju stručni državni službenici, odnosno karijerni administrativci koji godinama stječu iskustvo i znanje pa u krajnjoj liniji, razvijaju i profesionalne odnose s europskim pregovaračima. Zbog toga jedni i drugi imaju bolje razumijevanje internih procesa na obje strane pregovaračkog stola. Upravo zato bih želio poručiti da je snažna i depolitizirana državna uprava ključ napretka. Crna Gora nije velika zemlja pa mora optimizirati kadrove i imati snažnu upravljačku odgovornost i profesionalnu posvećenost pristupanju EU”, ističe Picula.

Ocjenjuje da je temelj svakog sekularnog i demokratskog društva odvajanje crkve od države, tj. jasna razlika između svjetovnog i duhovnog.

“Crnogorski politički, ali i vjerski lideri imaju najveću odgovornost u opravdavanju povjerenja većine građana koji i dalje izražavaju veliku podršku pridruživanju Crne Gore Europskoj uniji. Doista sam se nadao kako će bolje iskoristiti priliku da rade na smanjivanju napetosti, i nastaviti raditi na stvaranju suvremenog, demokratskog multikonfesionalnog društva u zemlji koja bi do kraja mandata ovog saziva Europskog parlamenta trebala zaključiti pregovore o ulasku u EU. No, ne treba ovdje krivnju ustvari pripisivati vjerskim osjećajima, oni su privatna stvar svakog slobodnog pojedinca u sekularnoj državi. Stvaran je problem upravo u instrumentalizaciji religije za postizanje političkih ciljeva. Došlo je svakako do dodatnog utjecaja religije na politiku, te primjetne politizacije religije”, kazao je Picula.

Upitan da li se u našoj državi dominantno osjećaju uplivi iz regiona, zbog kojih se dodatno podstiču tenzije i polarizacija društva, Picula je odgovorio da interesi stranih aktera koji se miješaju u unutrašnja pitanja definitivno nijesu i interesi Crne Gore.

“Riječ je svakako o događajima gdje je jasno bio prisutan izrazito veliki interes stranih aktera. Spomenuo bih lokalne izbore u Nikšiću i ustoličenje mitropolita Joanikija, koji su u nekim segmentima podsjetili na vrijeme za koje smo se nadali da pripada prošlosti. Agresivna medijska kampanja, pogotovo preko provladinih tabloida u Srbiji, nije birala sredstva kako da izvrši pritisak i dodatno podgrije već uzavrelu atmosferu. Sigurno da nije svejedno kad ovakve situacije, koje bi u stabilnom demokratskom društvu prolazile mirno, završe po svjetskim medijima u kontekstu nasilja ili nemira”, ističe Picula.

Ocjenjuje da su zabrinjavajući navodi u izvještaju da je došlo do porasta incidenata, vjerski i etnički motivisanih napada i govora mržnje.

“To je zabrinjavajuće i još jednom pozivam na ublažavanje polarizacija jer one dovode do dizanja tenzija i jalovog rasipanja društvene energije potrebne za daleko važnije ciljeve. Političari, kao i mediji, moraju biti svjesni svoje odgovornosti i važnosti izrečene javne riječi. Često puta sam u crnogorskim medijima vidio istupe i izjave koje ne priliče javnom diskursu. Upravo zato, Crna Gora mora kreativno i djelotvorno odgovoriti na preporuke koje je predstavila Komisija”, smatra Picula.

Za napredovanje u oblasti vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24 potreban je zajednički cilj, ocjenjuje Picula, dodajući da je za izborne i pravosudne reforme potrebna kvalifikovana većina.

“Zbog toga brojna imenovanja i nisu bila moguća pa su na jednom broju ključnih funkcija još uvijek vršitelji dužnosti. Izvješće također navodi kako je vladajuća većina često pokretala ili donosila zakone po ubrzanom postupku, bez potrebnih sveobuhvatnih konzultacija. Smatram da se tako ne trasira put prema zaključenju pregovora o članstvu u EU. Nema sumnje da potrebna snažna politička volja, bolja koordinacija izvršne i zakonodavne vlasti, ali i širi međustranački dogovor koji bi zagarantirao provođenje reformi od ključne važnosti za ulazak u EU. Mi smo taj proces u Hrvatskoj oblikovali u sporazum nazvan – Savez za Europu. Potpisale su ga sve relevantne političke opcije bez obzira na međusobne političke razlike. I pridržavale su ga se do ulaska zemlje u EU”, zaključuje Picula.

Aleksandra Popović

Najnovije

Najveći hrvatski lanac supermarketa prima kriptovalute

Maloprodajni lanac Konzum prvi je u Hrvatskoj koji je svojim kupcima omogućio onlajn plaćanje kriptovalutama. Namirnice, higijenska i sredstva za domaćinstvo i drugi proizvodi u...

Završen Samit CEI u Budvi: Potvrđena posvećenost misiji Centralno-evropske inicijative

U Budvi je završen dvodnevni Samit predsjednika vlada zemalja članica Centralno-evropske inicijative, čiji je domaćin bio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a čime je...

Kašćelan: Programi podrške osobama starije dobi uvijek će imati podršku Prijestonice

Prijestonica Cetinje predložiće Crvenom krstu Crne Gore da ugovor o saradnji na sprovođenju programa ,,Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom“ bude...

Vujošević: Stanje neće biti dobro bez 90 odsto vankcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević kazao je stanje neće biti dobro dok se ne vakciniše najmanje 90 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Drugu dozu vakcine...

Proslava: Atletiko Mineiro šampion Brazila poslije pola vijeka

Fudbaleri Atletiko Mineira osvojili su titulu prvaka Brazila poslije pola vijeka. Pobjedom protiv Baije 3:2 osigurali su prvo mjesto na kraju sezone. Još tri kola su...

Najčitanije

Povezano

Picula u Evropskom parlamentu: Dodikov udar na BiH ima podršku Beograda, Moskve i Budimpešte

Tonino Picula je na prekjučerašnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu otvoreno i bez zadrške ukazao ko daje podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Ne može se dovoditi u pitanje crnogorska državnost, a težiti članstvu u EU

Ključni prioritet Crne Gore i dalje treba da bude punopravno članstvo u EU, a to neće biti moguće ako se u pitanje dovode osnove...

Milatović: EK predviđa da će crnogorska ekonomija u 2022. godini biti najbrže rastuća u Evropi

Evropska komisija predviđa da će crnogorska ekonomija u 2022. godini biti najbrže rastuća u Evropi, sa stopom rasta od 6,4%, objavio je ministar ekonomskog...

Picula: Crna Gora stagnira na evropskom putu zaslugama nove vlasti

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula u izjavi za Jutarnji list kazao je da Crna Gora stagnira na svom evropskom putu te kako...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
27.10.2021-13:02 13:02

Najopasniji kriminalac.placenik–i spijunBIA..je Dritan Abazovic..On je placeni kriminalac koji ima zadatak..da Djukanovica smakne sa titule Pres'ednika drzave..pa cak da mu dadnu omcu..zajedno sa onom dalmatinkom iz Mansa..kao da je on kriminalac..zato dovode neke sinove iz Malte..”slucaj Mozur”ili neke kutije..To je njima cilj..uspjeli su da udju nasilno u crnogorske svetinje..rest su pokrali i upisali na SPC..sad Dritko planira zakon za oduzimanje imovine..ali ne pominje crkve..no trazi..neke kriminalce iz DPS..kako on kaze..DPS bi bio najveci idiot..kad bi pomogao Dritanu..u ovoj manipulaciji–novom zakonu..

ja sam vec napisala..u RTCG(ali bez mog imena)da pocnu..od crkava…

Radica
27.10.2021-19:35 19:35

Dugo vremena sam ljuta i bijesna sto ne ukinu ovu fukarsku ulicarsku cetnicku happy tv dje svakakva guba vrijedja Crnogorce a to je fasistticki program I dalje ide u etar trujuci nam mentalni prostor pa ima li Crnogoraca kakvu peticiju da potpisemo to djubre od TELEvizije da se zabrani ili ovaj portal da aktuelizuje tu temu