Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula: Vlada Crne Gore ima problem da se dogovori oko političkih perspektiva zemlje

''Nama u Briselu je veoma drago što nova vlada poštuje međunarodne obaveze Crne Gore, kao što je, naravno, članstvo u NATO-u, ali i jasnu perspektivu članstva u EU''

Crna Gora već dugo je jedinstven slučaj, bila je država koja od nastanka, ne samo nezavisnosti već i uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine, nije imala tranziciju vlasti nakon izbor, rekao je hrvatski evropski poslanik Tonino Picula u debatnoj emisiji Klik Plus na jednoj makedonskoj televiziji.

“A kada se to dogodilo u avgustu prošle godine, tada su se Crna Gora i Evropska unija (EU) suočile sa do tada nepoznatom situacijom, odnosno kako će nova vlada u Crnoj Gori reagovati na nasljeđe i spoljnopolitičku orijentaciju prethodnih vlada i kako će Evropska unija reagovati na zemlju koja je u to vreme najviše napredovala ka članstvu, ali možda sa nekim novim prioritetima i nekim novim političkim senzibilitetom”, kazao je Picula.

Kako je ocjenio, nije dosadno i trenutno se u Crnoj Gori odvija vrlo složen politički proces jer vladu Demokratske partije socijalista i predsednika Mila Đukanovića nije zamijenila druga stranka ili koalicija, već koalicija koalicija.

“Nova vlada radi za značajno heterogenu, rekao bih, grupu politika koja u ovom trenutku ima vrlo ozbiljan problem da se dogovori oko nekih osnovnih političkih perspektiva same Crne Gore. Nama u Briselu je veoma drago što nova vlada poštuje međunarodne obaveze Crne Gore, kao što je, naravno, članstvo u NATO-u, ali i jasnu perspektivu članstva u EU”, dodao je Picula.

Ističe da međutim, unutar tako heterogenog bloka često se čuju glasovi koje oni u Evropskom parlamentu, pa čak ni u institucijama EU, ne mogu prihvatiti, poput poricanja genocida u Srebrenici ili određene osjetljivosti prema manjinama i nasljeđa građanskog društva.

“No, naša komunikacija je otvorena, stabilna je, prije nekoliko nedjelja u Evropskom parlamentu usvojen je moj izvještaj o situaciji u Crnoj Gori, saradnja i dalje daje rezultate koji se vide iz nekoliko primjera, ali je to daleko od vremena kada biste mogli mnogo sigurnije da predvidite poteze Podgorice”, istakao je Picula.

U ovom trenutku, prema njegovim riječima, “moraćemo da budemo strpljivi jedni s drugima, ali ako je ta saradnja u okviru onoga što je već dogovoreno, onda vjerujem da postoji razlog za optimizam”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve