Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Picula: Više kandidata za VDT-a jača demoktratiju i vladavinu prava

Očekuje da Crna Gora nakon izbora nastavi sa reformom pravosuđa i osigura nezavisnost institucija

Izvjestilac za Crnu Goru i Zapadni Balkan Tonino Picula preporučio je Crnoj Gori da ispuni sve GREKO preporuke kao bi se, kako je kazao, pojačala borba protiv korupcije. Smatra da je za funkciju VDT-a dobro imati više kandidata jer se tako, kako je kazao, jačaju i demokratija i vladavina prava. Očekuje da Crna Gora nakon izbora nastavi sa reformom pravosuđa i osigura nezavisnost institucija.

Tonino Picula

Podsjećamo, Evropska komisija je u svom non-pejperu koji tek treba da bude objavljen upozorila na određene nedostatke koje Crna Gora mora ukloniti ako želi uspješno nastaviti svoj put prema članstvu. Tu se prije svega upozorava na neka otvorena pitanja špravosudne reforme, vladavini prava, medijskih sloboda gdje se očekuje značajniji napredak.

Izvjestilac za Crnu Goru i Zapadni Balkan Tonino Picula u razgovoru za Radio Crne Gore podsjeća da je GREKO institucija Savjeta Evrope i predstavlja skupinu država za borbu protiv korupcije.

“Ja svakao pozivam da se ispune sve pretpostavke i pristupi izmjeni zakonodavstva kako bi se ispunile preostale GREKO preporuke. Samo na taj način bi se pojačala borba protiv korupcije za šta je prije svega potrebno snažno i nezavisno sudstvo”, kazao je Picula.

Poručuje da je dobro imati više kandidata za poziciju VDT-a.

“Katnić je iskoristio priliku da se kandiduje za još jedan mandat. Smatram da je dobro imati više kandidata za tako važnu funkciju. To ne samo da jača sudske instance već i demokratiju i vladavinu prava”, kazao je Picula.

Očekuje da Crna Gora nakon izbora nastavi sa reformom pravosuđa i osigura nezavisnost institucija.

“Očekujem da u narednim mjesecima posebno nakon izbora Crna Gora nastavi sa nadogradnjom rezultata u reformu pravosuđa i da osigura nezavisnost institucija. Do izbora je teško očekivati zanačajnije iskorake”, kazao je Picula.

Zaključuje da politički akreti u parlamentu moraju prihvatiti odgovornost koju imaju prema biračima.

“Zbog nepostojanja dvotrećinske većine u parlamentu usporava se put Crne Gore ka EU”, zaključio je Picula.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve