Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula: Tužuilaštvo ne smije biti kontaminirano voljom političkih partija

Dodao je i da će se o njegovom izvještaju o Crnoj Gori, glasati i raspravljati sledeće nedelje.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula kazao je da je Crna Gora lider u pregovorima sa EU, ali da će dalji napredak u pregovorima zavisiti od napretka koji zemlja pokaže u poglavljima 23 i 24.

-Crna Gora je prošla kroz prvu tranziciju vlasti u poslednjih 30 godina, to je uradjeno na miran i dostojanstven način, i u skladu sa ustavom.Aktuelna vlada je tehnokratska i sastavljane je od različitih političkih partija. Kako god, EU je lider u evropskim integracijama, sa svim otvorenim poglavljima, ali samo sa tri zatvotena. Najveći izazov predstavlja napredak u poglavljima 23 i 24. Crna Gora je prihvatila novu metodologiju ali će napredak u poglavljima 23 i 24 diktirati dalji nastavak pregovora – rekao je Picula.

Dodao je i da će se o njegovom izvještaju o Crnoj Gori, glasati i raspravljati sledeće nedelje.

-Podvlačim da je otvoren i konstruktivan dijalog svih strana, fundamentalan na evropskom putu. Zabrinjava me polarizovana medijska scena, porast dezinformacija i pozivam Crnu Goru da se bori protiv hibridnih prijetnji i dezinformacija – dodao je Picula.

Kazao je i da su bilateralni odnosi sa Srbijom obilježeni tenzijama.

-Sva bilateralna pitanja treba da budu riješena kroz dijalog izbjegavajući mješanja u domaća pitanja – naveo je Picula.

Komentarišući mišljenje Venecijanske komisije o tužilačkim zakonima koje je predložila nova parlamentarna većin i upitan da li su mu prihvatljive izmjene Zakona, Picula je rekao da je srećan što je Venecijanska komisija dala mišljenje o tužilačkim zakonima o pitanju koje je, kako je rekao, kontroverzno od početka.

-Sudsko zakonodavstvo treba da bude oslobođeno političkog uticaja, i mislim da je VK dala kritičke napomene, obezjeđujući prostor za kompromis. Ne želim da idem u tumačenja različitih crnogorskih političara iz Vlade ili opozocije, ali usvajanje ovih revidiranih zakona, treba da bude veoma jasno, zadržavajući sudstvo na putu nezavisnosti, ali sa driuge strane da bude sposobno da se nosi sa kriminalom i organizovanom korupcijom, ali da ne bude kontaminirano voljom političkih partija – poručio je Picula.

Poslanik Evropskog parlamenta Tomas Vals rekao je da vlast u Crnoj Gori treba da uzme u obzir mišljenje Venecijanske i Evropske komisije prilikom donošenja tužilačkih zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve