Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Picula: Urgentno se pozabaviti polarizacijom u društvu, prioritet borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Odbor za spoljne poslove, u izvještaju o Crnoj Gori pozdravio je kontinuiranu posvećenost naše zemlje evropskim integracijama i istakao da napredak zemlje u procesu pristupanja i dalje zavisi od ispunjavanja uslova koji se odnose na vladavinu prava

Kao najurgentiju temu kojom bi se nova Vlada trebalo pozabaviti, izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula vidi smanjivanje polarizacije u društvu.

Da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te pravosudne i izborne reforme treba da budu prioritet Crne Gore u narednom periodu, navodi se u izvještaju koji su usvojili poslanici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. U dokumentu usvojenom sa 64 glasa za, 7 protiv i 4 uzdržana, poslanici Evropskog parlamenta žale što od 2017. nijedno od 33 pregovaračka poglavlja nije zatvoreno, što usporava pozitivnu reputaciju Crne Gore i status najnaprednije Zemlje zapadnog Balkana u procesu pristupanja Uniji.

Odbor za spoljne poslove, u izvještaju o Crnoj Gori pozdravio je kontinuiranu posvećenost naše zemlje evropskim integracijama i istakao da napredak zemlje u procesu pristupanja i dalje zavisi od ispunjavanja uslova koji se odnose na vladavinu prava.

“Pored svih problema na unutrašnjoj političkoj sceni u proteklih godinu, podrška Crnogorki i Crnogoraca je kontantno visoka. Kako generalnu poruku ovoh izvještaja možemo istaknuti da je EP na neki način usaglašen sa visokim očekivanjima građana od crnogorske politike”, ocijenio je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Mjesta u kojima je evidentan nedovoljan napredak ili stagnacija rezultat su kaze Picula nedovoljne sinhronozovanosti parlamenta i Vlade koji nijesu uspjeli uskladiti aktivnosti u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori.

“Napredovalo se, ali ne nedovoljno u razvijanju onih instrumenata koji pravosuđu moraju stojati na raspolaganju kako bi se otklonili uočeni deficiti. Neke kadrovske promjene su napravljene i njih pozdravljamo. Nadam se da će to krenuti u tom pravcu i dalje. Jednako tako, nas što zabrinjava u EP je nedovoljan napredak u zaštiti prava novinara i medija”, ističe Picula.

S druge strane, poslanici su pohvalili određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u usklađenosti naše zemlje sa vanjskom politikom EU.

“Očekujemo od crnogorske Vlade da za početak pokuša izbječi sve one defekte i deficite koje su dovele do pada ranije vlade. Očekujemo višu operativnost, ali neće biti moguća bez snažne i kontinuirane podrške crnogorskog parlamenta”, smatra Picula.

Kao najurgentiju temu kojom bi se nova Vlada trebalo pozabaviti, Picula vidi smanjivanje polarizacije u društvu.

“Put u EU je transstranački. On mora biti podržan od svih relevantnih političkih aktera. Dakle, smanjivanjem polarizacije i ukoliko je moguće dobiti jednu jasno operativnu većinu u parlamentu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, zaključio je Picula.

Nakon glasanja odbora, o izvještaju će se izjasniti i poslanici na plenarnoj sjednici u junu, kada će taj dokument biti usvojen kao Rezolucija EP.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve