Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, pozvao je danas na konstruktivan dijalog i smiren pristup u vezi sa tenzijama između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve, koji su uslijedili nakon što je SPC održala službu uprkos zabrani okupljanja naloženoj zbog sprječavanja širenja COVID-19 pandemije.

foto Arhiva

To je rezultiralo hapšenjem sveštenika SPC, što je potom izazvalo proteste širom zemlje.

“Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje istovremeno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. I oni sigurno ne podržavaju obnavljanje i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalje podjele društva”, rekao je Picula i dodao da je to posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se osjetiti u sektoru turizma, ali i cjelokupnoj crnogorskoj ekonomiji.

Izvjestilac EP za Crnu Goru rekao je da je borba protiv pandemije COVID-19 ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

“Kao i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo”, poručio je Picula.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve