Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula: Nova Vlada trebala bi se uzdržati od poteza koje opozicija doživljava kao kršenje osnovnih vrijednosti CG

Vjerujem da je važno kontaktirati opoziciju, njegovati dijalog i dogovoriti se o vitalnim pitanjima. Od suštinske je važnosti za ubrzanje procesa pristupanja zemlje EU, rekao je Picula

Izvjestilac EU za Crnu Goru Toinino Picula kazao je u intervjuu za portal “European Western Balkans” da su se od posljednjeg Izvještaja o Crnoj Gori, mnoge stvari promijenile. On ističe da je nastavak dijaloga od presudnog značaja i kao nužno ocijenio da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratske političke akcije.

“Plenarna rasprava dolazi u posebnom kontekstu prve tranzicije vlasti. Rekordni odziv na prošlogodišnjim izborima predstavljao je jasnu poruku građana Crne Gore. Građani Crne Gore u velikoj mjeri podržavaju EU, skoro 80 ​​posto, i njihovi domaći političari bi to trebali imati na umu. Očekujem da će Crna Gora ispuniti preostale obaveze, kao predvodnik proširenja EU. Crna Gora treba da napreduje u pravosudnim reformama, borbi protiv korupcije i jačanju slobode medija. Istovremeno, pozdravljam usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom politikom EU i njenu konstruktivnu ulogu u regionu. Sa svoje strane mogu da kažem da ću i dalje podržavati građane Crne Gore u njihovim naporima da postignu cilj pristupanja EU”, kazao je Picula.

Komentarišući usvajanje Zakona o tužilaštvu picula je kazao da Crna Gora već ima mehanizme potrebne za osiguranje i sudske i tužilačke nezavisnosti i dodao da, “njihova nadogradnja ne bi trebalo da dovodi u pitanje principe podjele vlasti”.

“Pažljivo sam pratio događaje iz prošle nedjelje u Skupštini i glasanje o Zakonu o državnom tužilaštvu. Podržavam konsultacije sa Venecijanskom komisijom, ali očekujem potpuno, a ne djelimično usklađivanje zakona sa oba skupa preporuka. Vanredni postupci i djelimična rješenja mogu dovesti u pitanje ionako ograničeni napredak koji je do sada postignut u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije”, kazao je Picula.

Ocjenjujući rad nove vlade u pogledu pristupanja Crne Gore EU, Picula je kazao da se mirna tranzicija vlasti nažalost nije pretvorila u konstruktivan dijalog i saradnju sa opozicijom.

“Vjerujem da je važno kontaktirati opoziciju, njegovati dijalog i dogovoriti se o vitalnim pitanjima. Od suštinske je važnosti za ubrzanje procesa pristupanja zemlje EU”, kazao je Picula.

On ističe da je nastavak dijaloga od presudnog značaja i kao nužno ocijenio da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratske političke akcije.

“Podsjetio bih da se, iako je prošla skoro polovina ove godine, još uvijek očekuje da Crna Gora glasa o budžetu za tekuću godinu, što sigurno stvara dodatni politički pritisak. Govoreći iz svog ličnog iskustva stečenog u složenoj hrvatskoj tranziciji, želim naglasiti da je neophodno prihvatiti pozitivne elemente trenutne političke baštine, nadograditi je i učiniti efikasnijom”, kazao je Picula prenio je Rtcg.

On je dodao da članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade ili političku manipulaciju bilo kojom političkom opcijom. Suprotno tome, kako je kazao, politički sporazum ili takozvani savez za EU ​​su presudni za ubrzanje procesa pristupanja EU.

“Mislim da je potrebno ublažiti retoriku sa obje strane, ali možda je važnije reći da bi se u situaciji takve polarizacije crnogorske politike Vlada trebala uzdržati od poteza koje opozicija doživljava kao kršenje osnovnih vrijednosti zemlje. Očigledno je da čak i unutar vladajuće koalicije ne postoji jasan konsenzus o takvim pitanjima, a još manje kada se pokušava generalizovati kroz zakonodavne predloge”, kazao je Picula.

U pogledu daljeg napretka Crne Gore ka EU kao najveći izazov naveo je zatvaranje otvorenih poglavlja.

“Podržavam usvajanje nove metodologije, ali je jasno da će ukupni napredak u svim poglavljima ili klasterima zavisiti od napretka u vladavini zakona, odnosno poglavljima 23 i 24. Bio bih veoma srećan ako bi se to moglo postići do kraja ovog mandata, ali očigledno zavisi od volje crnogorske vlade da usvoji i sprovede reforme”, kazao je Picula.

Govoreći o pomoći EU Crnoj Gori u otplati duga kineskoj EskIm banci kazao je da misli da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama o zajmovima, kako bi zemlja mogla da preuredi spoljni dug prema Kini, što, kako je ocijenio, ozbiljno ugrožava održivost javnih finansija i ima značajne političke i ekološke posljedice.

“Međutim, dodatna pomoć EU biće od punog značaja samo ako se odnosi na zakonodavne reforme koje su u skladu sa evropskim standardima i preporukama. Uspješno partnerstvo uvijek se zasniva na uzajamnom doprinosu”, zaključio je Picula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve