Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula: Evropski parlament kontinuirano podržava crnogorski put u EU, ali je napredovanje usporeno i nova vlada mora učiniti više

U izvještaju je još jednom izražena kontinuirana podrška europskoj integraciji Crne Gore i njenim građanima koji u iznimno visokom postotku podržavaju članstvo u Europskoj uniji

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o napretku Crne Gore, čiji autor je Tonino Picula.

“Crna Gora je predvodnik politike proširenja u praksi i ta činjenica se ne smije zanemariti kada se raspravlja o ubrzanju procesa dodjeljivanja kandidacijskih statusa i pristupanja Evropskoj uniji. U isto vrijeme treba naglasiti da od prošlog godišnjeg Izvještaja Crna Gora gotovo nije napredovala na svom eurointegracijskom putu. Nažalost, nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017”, istakao je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i stalni izvjestilac EP-a za Crnu Goru prilikom predstavljanja Izvještaja koji je danas izglasan s 64 glasa za, 7 protiv i 4 uzdržanih.

Ovo je njegov drugi izvještaj o napretku zemlje otkako obavlja dužnost stalnog izvjestioca.

U izvještaju je još jednom izražena kontinuirana podrška evropskoj integraciji Crne Gore i njenim građanima koji u izuzetno visokom postotku podržavaju članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, konstatirane su i sve prepreke napretku i provođenju reformi. “Izvještaj je ujedno i izraz jedinstvenog stava proevropskih političkih grupa u Evropskom parlamentu o nedostacima koje treba ubrzano otklanjati, ali i nade da se nova vlada neće suočavati s problemima stare, što podrazumijeva njenu veću operativnost i kontinuiranu podršku Skupštine”.

Dodao je kako pregovaračka struktura duže vrijeme nije bila funkcionalna, a kako bi se napredak ostvario, potreban je kompletan i učinkovit pregovarački tim.

S jedne strane, u Izvještaju je naglašena zabrinutost zbog stalnih političkih napetosti unutar izvršne i zakonodavne vlasti, nedostatnog napretka u reformi pravosuđa i zbog raširenosti korupcije – dvije ključne reforme za koje je potrebna zakonodavna potpora, kao i  ograničen napredak u području slobode medija, u borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristranog izvještavanja te stranog uticaja u crnogorskim medijima.

No s druge strane, pozdravljen je određeni napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji i još važnije, kontinuirano i potpuno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU-a, među ostalim i sankcijama EU-a Rusiji, kao i njeno aktivno učestvovanje u misijama i operacijama u okviru zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU-a.

Na kraju, izvještaj poziva na konstruktivan i uključiv politički dijalog uz predanost svih parlamentarnih stranaka kako bi se postigao napredak u ključnim reformama povezanima s EU-om te kako bi se umjesto bojkotiranja državnih institucija ojačalo njihovo funkcionisanje.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve