Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Picula: Evidentiran strani uticaj u Crnoj Gori

''Činjenica da Crna Gora predvodi politiku proširenja se ne smije zanemariti u aktuelnim raspravama o ubrzanju proseca dodjeljivanja statusa kandiata i pristupanja EU'', istakao je Picula, obrazlažući nacrt Izvještaja o Crnoj Gori pred vanjspolitičkim odborom Evropskog parlamenta

Crna Gora najdalje je odmakla u pregovorima o pristupanju otvarajući sva pregovaračka poglavlja, a gotovo 80 odsto građana podržava članstvo države u EU, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Naglašava i da je strani uticaj u Crnoj Gori evidentiran.

“Činjenica da Crna Gora predvodi politiku proširenja se ne smije zanemariti u aktuelnim raspravama o ubrzanju proseca dodjeljivanja statusa kandiata i pristupanja EU”, istakao je Picula, obrazlažući nacrt Izvještaja o Crnoj Gori pred vanjspolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Međutim poručuje da od posljednjeg izvještaja Crna Gora nije napredovala na EU putu, te da nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017.

Picula napominje da glavni politički prioritet treba biti zatvaranje poglavlja, uz ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i organizovan preogovarački tim, budući da pregovaračka struktura duže vrijeme nije bila funkcionalna.

Izvjestilac EP konstatuje i da je Crna Gora prošla kroz burna politička događanja, od izglasavanja nepovjerenja vladi i predsjedniku Skupštine do pokušaja sastavljanja manjinske vlade.

“Ostaje za vidjeti hoće li manjinska vlada moći osigurati napredak zemlje na EU putu. Ne želim prejudicirati ishod tog političkog procesa, ali EP kontinuitrano pruža podršku Crnoj Gori, ali uz to su potrebni sagovornici u izvršnoj vlasti”, kazao je Picula.

Izvještaj poziva i na konstruktivan politički dijalog i podstiče predanost svih stranaka u preovladavanju izuzetno polarizovane političke klime.

Za napredak u reformama potrebno je, kako kaže Picula, bolje funkcionisanje institucija, a ne bojkotovanje.

“Preko 100 zakonodavnih predloga zakona je na čekanju što utiše na reformske procese. U nacrtu izveštaja izražavam zabrinutost zbog nedostatka napretka u reformi pravosuđa i raširenosti korupcije – dvije ključne reforme u kojima je potrebna zakonodavna podrška”, istakao je Picula.

On je pozdravio i određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji, kao i ograničen napredak u području slobode medija.

“Naglašavam potrebu jačanja zaštitite novinara i tražim odlučnost u borbi protiv dezinfromacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, poltički pristrasnog izvještavanja i stranog uticaja u medijima”, naglasio je Picula.

Naglašava i da je strani uticaj u Crnoj Gori evidentiran.

„Svejdočili smo događanjima na Cetinju, pa i direktnom uticaju SPC na događanja u Crnoj Gori. Jednako tako potcrtavam trajni interes Rusije da destabilzuje regiju o čemu Crna Gora ima direktna iskustva“, kazao je Picula.

On je naglasio i da je za svaku osudu da su se protesti protiv moguće manjinske vlade iskoristili od nekih političkih opcija da na dan početka ruske agresije na Ukrajinu iskažu podrsku Rusiji.

“Negiranje genocida, retorika kojom se produbljuju političke napetosti i veličanje ratnih zločina se ne smije tolerisati“, poručio je Picula.

U izvještaju je pozdravljena stopostotna usklađenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom, kao i učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve