Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Petrović: Skupštinski Odbor potcijenio ulogu žena u očuvanju mira i bezbjednosti

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CŽL) Aida Petrović zamjera što u skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu nema žena, ističući da je potcijenjena njihova uloga u očuvanju mira i bezbjednosti

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CŽL) Aida Petrović zamjera što u skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu nema žena, ističući da je potcijenjena njihova uloga u očuvanju mira i bezbjednosti.

“Skupštinski Odbor za bezbijednost i odbranu u novom sazivu ima 12 članova na čelu sa predsjednikom Milanom Kneževićem. Ni jedna žena nije zavrijedila pažnju muškog sastava Odbora pa ni samog predjednika Kneževića da bude članica ovog tijela od izuzetne važnosti za čitavu populaciju kada su rodne politike, mir i bezbijednost u pitanju”, istakla je ona.

Petrović je dodala da je zanemarena činjenica da žene u Crnoj Gori čine većinsku populaciju od 51 odsto.

“Gospodo političari, ako vam se ne sviđa i smatrate nepotrebnim da žene budu u sastav Odbora za bezbijednost i odbranu onda imate problem sa nepoštovanjem ženskih ljudskih prava negacijom već postignutih rezultata u sferi rodnih politika, kao i mnogih nacionalnih i međunarodnih dokumenata potpisanih i ratifikovanih od strane Crne Gore. Za početak upoznajte se sa sadržajem Rezolucije Savjeta bezbijednosti UN 1325 “Žene, mir i bezbijednost” koja je usvojena usvojena 31. oktobra 2000. godine i koju je i Crna Gora ratifikovala 2008. godine”, naglasila je ona.

Podsjeća da Rezolucija 1325 obavezuje zemlje potpisnice da spriječe kršenje ljudskih prava žena i djevojčica, podržavaju učešće žena u mirovnim pregovorima i postkonfliktnom oporavku, kao i da zaštite žene i djevojčice od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja posebno u konfliktnim zonama.

“Rezolucija 1325 poziva na integrisanje rodne perspektive u aktivnosti na sprečavanju i rješavanju konflikta i izgradnji i očuvanju mira. Rezolucija takođe zahtijeva angažovanje država da okončaju nekažnjivost odgovornih za nasilje, genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući i one koji su povezani sa seksualnim nasiljem i drugim vidovima nasilja nad ženama i djevojčicama. Čitavu jednu “lepezu” važnih ženskih ljudskih prava i rodnih politika,  gospodo,    vi ste jednostavno zanemarili, potcijenili,  smatrajući ih nebitnim da u donošenju odluka tijela treba da učestvuju i žene kao ravnopravne članice u svim društvenim sferama života i rada”, poručila je Petrović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve