Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Petrović: Evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena

Održan sastanak političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje (A5)

Sastanak političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održan je u Skoplju, čime je ozvaničen početak predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije tom regionalnom inicijativom. Crnu Goru su na sastanku predstavljali ambasadorka Crne Gore u Skoplju Marija Petrović i generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane general major Rajko Pešić.

Petrović je ukazala na značaj povelje za dalju integraciju regiona i zajednički odgovor na izazove s kojima se naše države suočavaju, a posebno u svijetlu dešavanja u Ukrajini.

“U tom kontekstu, ambasadorka Petrović je ocijenila da evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena, a kao ključni preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država istakla značaj strateškog partnerstva EU, NATO i ZB”, saopšteno je iz MVP.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, general-major Rajko Pešić, govorio je o kompleksnim promjenama globalne bezbjednosne situacije, nastalim kao posljedica rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući njihove mnogobrojne efekte na političke, ekonomske i druge prilike na Zapadnom Balkanu.

Pešić je upoznao sagovornike sa angažovanjem jedinice Vojske Crne Gore u okviru NATO borbene grupe – Aktivnosti ojačane budnosti, u Republici Bugarskoj.

Govoreći o potrebama za dalje unapređenje kapaciteta oružanih snaga izrazio je zahvalnost predstavnicima država Povelje, sa kojima Ministarstvo odbrane Crne Gore ima dugogodišnju saradnju u oblasti obrazovanja kadra, kao i po pitanju zajedničkog učešća na međunarodnim vojnim vježbama i drugim vidovima obuke, i pozvao na iznalaženje dodatnih modaliteta za odbrambenu saradnju u domenu unapređivanja sposobnosti kadra u oružanim snagama.

“General-major Pešić je istakao značaj modernizacije i opremanja Vojske, kao jednog od preduslova održavanja i unapređivanja otpornosti i sposobnosti sistema odbrane za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom za 2023. godinu kojim je predviđeno održavanje trideset tri aktivnosti na radnom i visokom nivou, koje za cilj imaju unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali i o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima i u tom kontekstu istakli namjeru da jačanjem mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama sa kojima se susrijeće međunarodna zajednica, ali i region, učine Američko-jadransku povelju funkcionalnijom u suočavanju sa izazovima današnjice. Takođe, razmotrene su buduće aktivnosti Povelje i mogućnosti za dalje jačanje saradnje država članica i posmatrača.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača – Kosovo, Slovenija i Srbija.

Ključni prioritet ovogodišnjeg makedonskog predsjedavanja inicijativom, pored promocije evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana i pružanja podrške daljoj implementaciji politike otvorenih vrata, predstavljaće definisanje i usvajanje novog okvirnog dokumenta za djelovanje A5, koji će uz očuvanje osnovnih postulata Povelje biti usmjeren na proširenje oblasti i modalitet uzajamne saradnje, u skladu sa aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve