Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Petrović: Da li Vlada ima interesa da se bavi procesom lustracije

Zašto zvanična Crna Gora nikada nije ušla u bolan ali neophodan proces lustracije? Bez pravične i sveobuhvatne lustracije nema jasne, prosperitetne budućnosti i mira i podjele mogu biti sve veće sa porastom retrogradnih ideja, rekla je Petrović

U susret još jednom obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom s pravom se postavlja pitanje ;”Da li je fašizam pobijeđen?” Kao što za mene nema dileme da antifašizam nema alternativu , isto tako sa zabrinutošću konstatujem da razni fašistički i klerofašistički oblici, nisu pobijeđeni već doživljavaju svoju renesansu kao ideologije ekstremnih, desničarskih, militantnih i hegemonih etnonacionalizama, saopštila je građanska i mirovna aktivistkinja Aida Petrović i upitala “Da li nova Vlada ima snage i volje pa čak i interesa da se bavi procesom lustracije?”

Prema njenim riječima, civilizaciski sunovrat predstavlja činjenica da novi pojavni oblici klero fašizma nalaze dobro tlo za širenje u bujanje u skoro sve pore društva i u vladajućim strukturama vlasti.

“No, koliko je ova civilizacijska vrijednost danas ugrožena? Ko i zašto obnavlja fašizam? Da li je 9. maj – dan za slavlje ili, više, crveni alarm opomene savremenim i postkonfliktnim društvima?”, navodi Petrović.

Kako dodaje, obilježavajući 9. maj i sjećajući se Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom pitanje je koliko smo u proteklim decenijama kao građani/ke i društvo u cjelini shvatili važnost permanentne borbe protiv mračnih ideologija zla i smrti.

“Kao i koliko smo bili spremni da njegujemo kulture sjećanja? Zašto zvanična Crna Gora nikada nije ušla u bolan ali neophodan proces lustracije? Bez pravične i sveobuhvatne lustracije nema jasne, prosperitetne budućnosti i mira i podjele mogu biti sve veće sa porastom retrogradnih ideja. Da li nova Vlada ima snage i volje pa čak i interesa da se bavi procesom lustracije?”, upitala je Petrović.

Prema njenim riječima, Vlada koja negira zločine ukoliko nisu žrtve “njihovog” naroda , obesmišljava masovna stradanja nevinih civila i genocid.

“Vlada čiji predsjednik izjavljuje “ Crna Gora ne treba da slavi 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope”, Vlada koja glorifikacijom jednih a negiranjem “tuđih” žrtava ratova progona, etničkog čišcenja ulazi u nedopustivu i neljudski sferu, dehumaniziranja žrtava na osnovu vjere, nacije, imena!”, rekla je Petrović.

Kako dodaje, osim ovih neprikrivenih u današnjem vremenu su prisutne suptilne verzije vraćanja ideologija koje pod krinkom odbrane i zaštite naroda, tako i medijskom manipulacijom kreiraju društvo u kome će glas pojedinačnog građanina/ke biti nečujan i nebitan.

“Socijalne pravde nemamo. Preosjetljivi smo na kritiku. Strah nas je različitosti ili je jednostavno odbacujemo kao neprihvatljivu. Podstiču se nove netrepeljivost prema manjinama iako smo svjesni da bez manjina nema demokratije ni u naznakama, čega očigledno nije bila svjesna nova Vlada Crne Gore ili je jednostavno mimimizirala tu činjenicu. Borba za civilizacijske i antifašističke tekovine se nastavlja i zahtijeva mnogo veći doprinos svih slobodomislećih građana/ki Crne Gore na putu ozdravljenja društva. jasnim distanciranjem i ukazivanjem na pogubnost svake politike i ideologije mraka, smrti i zla”, zaključila je Petrović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve