Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

PES: Ne želimo da svjedočimo Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti

Dobijanje IBAR-a, prema njihovim riječima, najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sljedeća članica Evropske unije i to je, kažu, ''najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela''

Pokret Evropa Sad (PES) neće učestvovati na najavljenom sjutrašnjem sastanku, koji je inicirao predsjednik Crne Gore jer ne želi da svjedoči Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti, poručili su iz PES u reagovanju na poziv predsjednika Jakova Milatovića.

Dobijanje IBAR-a, prema njihovim riječima, najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sljedeća članica Evropske unije i to je, kažu, “najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela”.

“Smatramo da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih mjeseci, što je dovelo do deblokade procesa. Jasan je plan puta na daljem toku izvršavanja obaveza, a politička stabilnost, koju obezbjeđuje parlamentarna većina, ključna je da se osiguraju uslovi da Crna Gora do 2028. bude 28. članica”, naveli su iz pokreta u reagovanju.

U tom smislu, iz PES navode da  izvršna i zakonodavna vlast, kao nosioci ključnih odluka u integrativnom procesu, “moraju nastaviti snažno djelovanje na ispunjavanju evropske agende i što bržem zatvaranju pregovaračkih poglavlja”.

“Vlada ima obavezu, ali i institucionalne mehanizme za korespodenciju sa svim relevantnim predstavnicima subjekata međunarodnog prava, a samim tim i EU. Predlog predsjednika Crne Gore da okupi političke aktere na temu vanjske politike i međunarodnih odnosa je protivan ustavnim nadležnostima ovog organa, narušava podjelu vlasti i kao takvo samo je jeftini politički marketing. Svi politički subjekti, kao i Vlada i Skupština, imaju dovoljno mogućnosti da nesmetano vrše komunikacije i nije im neophodan niti jedan oblik posredovanja, ili neke međunarodne kurirske službe u vidu institucije predsjednika”, dodaju iz PES-a.

S druge strane, dodaju da Zakonom o predsjedniku Crne Gore, nije predviđen niti jedan oblik komunikacije sličan “ovom koji je Milatović zamislio”.

“I to je i razumljivo jer ne postoji nikakva institucionalna nadležnost predsjednika države da okuplja bilo koga i da informiše o bilo čemu što spada u nadležnost drugih institucija. Naročito, kad do svih sličnih a i jasnijih informacija, Vlada može doći vršeći i najosnovnije poslove iz domena svoje nadležnosti. Očekujemo da Predsjednik Crne Gore prihvati činjenicu da on nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti”, jasni su iz PES-a.

Takvi oblici vršenja vlasti, prema njihovim riječima, “nijesu svojstveni našem parlamentarnom sistemu”.

“U ovakvoj konstalaciji i vlasti i nadležnosti, kao što vidimo, nema mjesta za bilo kakvu hijerarhijsku, ili institucionalnu nadležnost predsjednika da ,,obavještava” bilo koga o bilo kojem sastanku, naročito jer to nije činio ni u prethodnim situacijama. U konačnom, predsjednik države je već, kroz saopštenja i izjave, cjelokupnu javnost već obavijestio o zaključcima razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom. Pozdravljamo konstruktivno djelovanje svih činilica društva na EU putu, ali i pozivamo na poštovanje Ustava”, zaključuju iz PES-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve