Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Perović: Zakon ne sprečava Raičevića da bude i predsjednik opštine i poslanik

Ona je pojasnila da u Crnoj Gori znači postoje tri vrste uprava

Ne postoje nikakve zakonske smetnje ili ograničenja da predsjednik opštine obavlja i funkciju poslanika, kazala je za Radio Crne Gore direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, a nakon zahtjeva Administrativnog odbora da se ASK ponovo izjasni o mogućnosti da predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević bude istovremeno i poslanik i predsjednik opštine.

“Pravno tumačenje ove situacije mi smo dali kroz odluke koja je javno dostupna na sajtu. Međutim, mislim da treba zbog naših građana zapravo da to pojednostavimo i da na najjednostavniji način objasnimo zbog čega je to dozvoljeno. Dakle, Zakon o sprečavanju korupcije u članu 12 propisuje određena ograničenja i nespojivost funkcija za stavne funkcionere. I u tom članu je navedeno zapravo šta poslanik može, odnosno šta ne može da radi”, saopštila je Perović.

Ona je pojasnila da u Crnoj Gori znači postoje tri vrste uprava.

“To su državna uprava, lokalna uprava i lokalna samouprava. Član 12. pravi zapravo određenu razliku i pravi zabranu vezanu za državnu upravu i za organe lokalne uprave. Ali ne pominje se apsolutno lokalna samouprava, a predsjednik opštine je zapravo predsjednik u lokalnoj samoupravi. To je negdje ono ključno što treba da se zna da li je tu bila greška kod zakonodavca prilikom pisanja, da li je to slučajno izostavljeno ili namjerno”, saopštila je Perović.

Dodaje da nije na njima da tumače, već da primjenjuju zakon onako kako piše.

“Dakle, apsolutno zakonskih smetnih ograničenja nema da predsjednik opštine obavlja i funkciju poslanika”, kazala je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve