Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović sa Vitmer: Crna Gora pokazala nedvosmislenu podršku ukrajinskoj borbi

Važna tema razgovora je, kako se navodi, bila situacija u Ukrajini, i tim povodom poslata je čvrsta poruka zajedništva i savezništva

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Krsto Perović imao je više sastanaka sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

“On je u Stejt Departmentu razgovarao sa zamjenicom pomoćnika saveznog sekretara Entonija Blinkena, Kami Vitmer, koja je zadužena za evropske i evroazijske poslove. Tom prilikom, potvrđeni su zajednički interesi i djelovanja Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore u sferama širih međunarodnih odnosa, kao i na regionalnom nivou”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Važna tema razgovora je, kako se navodi, bila situacija u Ukrajini, i tim povodom poslata je čvrsta poruka zajedništva i savezništva.

“Perović je naglasio da je Crna Gora pokazala čvrstu i nedvosmislenu podršku ukrajinskoj borbi protiv agresije i posvećenost savezničkim obavezama i solidarnoj politici u okviru NATO, a što pokazuje i odluka Vlade, potvrđena u Skupštini, o izdvajanju 2 odsto BDP za sektor odbrane”, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vitmer se zahvalila crnogorskoj strani na dosljednoj implementaciji proklamovanih NATO politika.

“Perović se sastao i sa direktorom Agencije za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju (DSCA), Džejmsom Haršom. Potvrđena je odlična saradnju koju Crna Gora ima sa ovom Agencijom”, dodaje se u saopštenju.

Harš je naglasio da se svi aktuelni projekti nabavki opreme za crnogorski odbrambeni sistem realizuju planiranom dinamikom i bez problema u implementaciji.

Posebno se razgovaralo o programima kojima DSCA pruža razne oblike edukacije i školovanja crnogorskim kadrovima, kao što su vojne akademije i drugi oblici postdiplomskih usavršavanja, uz zaključak da u potpunosti zadovoljavaju crnogorske potrebe.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

“Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore predvođena Perovićem, održala je sastanak i sa predstavnicima kompanije Oshkosh, na čelu sa direktorom kompanije, Čakom Bjuzikom”, piše u saopštenju.

Predstavnici kompanije upoznati su sa iskustvima Vojske Crne Gore u primjeni lakooklopnih vozila ove renomirane kompanije, a razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje u pogledu njihovog dugoročnog održavanja.

“Vojska Crne Gore vozilima Oshkosh je opremila ili upravo oprema dvije pješadijske čete, a iskustva iz njihove primjene su izuzetno pozitivna”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve