Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović sa Lundeom: Nastaviti uspješnu saradnju Crne Gore i Norveške u oblasti odbrane

Državni sekretar Ministarstva odbrane sastao sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Državni sekretar Ministarstva odbrane, Krsto Perović, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške, pukovnikom Dag-Magneom Lundeom.

Kako je saopšteno iz MInistarstva odbrane, Perović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane Crne Gore i Kraljevine Norveške i istakao uvjerenje da će se kvalitetna i sadržajna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

On je naglasio da Kraljevina Norveška predstavlja prijatelja i važnog saveznika u NATO za Crnu Goru i istakao značajnu podršku razvoju i reformskom procesu sistema odbrane Crne Gore, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli jačanju odbrambenih kapaciteta i sposobnosti.

Perović se zahvalio i na brojnim donacijama Kraljevine Norveške Crnoj Gori, kao i podršci razvoju Balkanske medicinske namjenske jedinice (Balkan Medical Task Force – BMTF) i stvaranju uslova da se ona angažuje, ne samo u regionu, već i u međunarodnim misijama.

Na sastanku je razgovarano i o realizacijiaktuelnih projekata, posebno regionalnog projekta „Jačanje integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti“, kao i mogućnostima podrške Kraljevine Norveške modernizaciji Mornarice VCG.

Govoreći o izmijenjenim bezbjednosnim prilikama na evropskom tlu, izazvanim nelegalnom invazijom, Perović je istakao da je rat u Ukrajini promijenio ne samo bezbjednosnu arhitekturu, već i naše strateško i taktičko razmišljanje. On je kazao da se Zapad ujedinio, pružajući pomoć Ukrajini i da Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu u ovom teškom vremenu.

Državni sekretar je istakao da će Crna Gora nastaviti sa pružanjem humanitarne, finansijske i vojne podrške Ukrajini.

Perović je upoznao izaslanika odbrane da je budžetom za 2023. godinu Crna Gora dostigla izdvajanje od 2 odsto BDP za odbranu, od čega je značajan dio namijenjen modernizaciji Vojske.

Takođe, da je u kontekstu jačanja prisustva na istoku početkom ove godine Crna Gora uputila prvi kontingent Vojske u okviru NATO aktivnosti „Pojačane budnosti“ (enhanced Vigilance Activities-eVA) u Bugarskoj.

Pukovnik Lunde je istakao da će Kraljevina Norveška nastaviti da bude pouzdan saveznik Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i pruža podršku daljem razvoju odbrambenog sistema. On je izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Izaslanika odbrane Kraljevine Norveške u posjetu primio je i zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Željko Radulović.

Sagovornici su se složili da oružane snage dvije zemlje imaju dobru saradnju, kao i da postoji prostor za njeno proširenje.

Pukovnik Radulović je istakao da je zahvalan na podršci koju Kraljevina Norveška pruža sistemu odbrane Crne Gore.

“Oni su razgovarali i o mogućnostima modernizacije Mornarice VCG, saradnje i razmjene iskustva u oblasti planinskog ratovanja, kao i učešću u međunarodnim vježbama”, saopšteno je iz MO.

Pukovnik Lunde je istakao da VCG u Oružanim snagama Norveške ima pouzdanog partnera, koji će nastaviti da podržava procese obučavanja, opremanja i modernizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve