Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Perović o izvještaju EK: Trud ASK se cijeni, uočljiv pozitivan trend u radu

Prema njenim riječima, uvažavajući činjenicu da je Agencija jedna od temeljnih institucija u poglavlju 23, pažljivo prate poruke koje stižu iz Brisela i energiju usmjeravaju ka ispunjenju predloženih preporuka

Dokument Evropske komisije o napretku Crne Gore koji je juče objavljen konstatuje ono što u posljednje dvije godine nastojimo da približimo crnogorskoj javnosti: da smo, ozbiljnim reformskim zahvatima i posvećenim postupanjem na zaštiti javnog interesa, napravili bitan iskorak u efikasnosti, da se naš trud cijeni i da je uočljiv pozitivan trend u radu. Raduje nas što je izvještaj prepoznao dosljednju proaktivnost Agencije i Savjeta i povećane aktivnosti na terenu prema javnosti, medijima i civilnom društvu, i naglasio da je kapacitet naše institucije dodatno ojačan, što je „proizvelo poboljšane performanse i povećane napore da se ostvare opipljivi rezultati“, saopštila je direktorica ASK Jelena Perović.

“Otkako sam u julu 2020. godine izabrana za direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, izvještaje Evropske komisije o napretku Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom doživljavamo kao objektivno mjerilo vrijednosti uloženog napora i našeg učinka, te pouzdan putokaz ka mogućim smjerovima budućeg djelovanja”, istakla je Perović.

Prema njenim riječima, uvažavajući činjenicu da je Agencija jedna od temeljnih institucija u poglavlju 23, pažljivo prate poruke koje stižu iz Brisela i energiju usmjeravaju ka ispunjenju predloženih preporuka.

“Prirodom svog posla i obimom nadležnosti koje su joj date, Agencija je, kao i slična preventivna antikorupcijska tijela u drugim državama, izložena spoljnim pritiscima koji prijete ugrožavanju njene samostalnosti. Navode iz izvještaja da se mora više uraditi kako bi se osigurao integritet, nepristrasnost i odgovornost, doživljavamo, s jedne strane, kao razumijevanje naše pozicije i svojevrsnu podršku da istrajemo u zaštiti statusa nezavisnog tijela, a sa druge, i kao poruku cijeloj zajednici. Ukoliko se prevencija korupcije zasniva na učinku samo jedne institucije, onda je takav angažman osuđen na ograničene domete. Zato je odgovornost na svim relevantnim činiocima, naročito na nositeljima najviših funkcija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, da konkretnim akcijama doprinose ambijentu u kome se afirmišu integritet, princip dobrog upravljanja i vladavina prava”, istakla je Perović.

Svjesna komplikovanosti izazova sa kojima se suočava i oštro polarizovanog okruženja u kome djeluje, dodala je, Agencija uviđa da postoji značajan prostor za njen rast.

“Spremni smo za dalje pomake u cilju kvalitetnog sprovođenja i nadgledanja preventivne antikorupcijske politike, unapređenja i širenja znanja o sprječavanju korupcije, i, uz intenzivnu komunikaciju i saradnju sa međunarodnim partnerima, civilnim sektorom, medijima i drugim državnim organima, nastavak učešća u nadogradnji temelja odgovornog društva. Na strani vladavine prava, ostajemo privrženi ispunjenju svoje misije: smanjenju mogućnosti za vršenje koruptivnih radnji, snižavanju tolerancije na korupciju i snaženju integriteta društva u cjelini, na dobrobit građana i strateškog pravca naše države, pridruživanja Evropskoj uniji”, zaključila je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve