Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović o izjavi Joanikija: Apsolutna, perfidna, pogana besmislica, namjera da oburdavanjem Lovćena oburdaju Crnu Goru

Perović podsjeća da postoji mnoštvo dokumenata koji pokazuju da su ta dva, kako kaže, fašistička i kolaboracionastička pokreta, izvanredno sarađivali i onda je, smatra, začuđujuće da Mićović baca stigmu na ideološke i ratne saborce svojih četnika

Joanikije Mićović se nešto ozbiljno pobrkao kada Crnogorce optužuje za ustaštvo, očigledno se pobrkao sa istorijom ili je zaboravio da su njegovi ideološki preci četnici bili tokom Drugog svjetskog rata najbolji saradnici sa ustašama, poručio je za Antenu M predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović, komenatišući izjavu Mićovića, koji je, prije neki dan, ponovo govorio o potrebi da se Crna Gora „očisti od ustaštva“.

Perović podsjeća da postoji mnoštvo dokumenata koji pokazuju da su ta dva, kako kaže, fašistička i kolaboracionastička pokreta, izvanredno sarađivali i onda je, smatra, začuđujuće da Mićović baca stigmu na ideološke i ratne saborce svojih četnika.

„Šalu na stranu, Mićović pripada instituciji koja je spremna na najbezočnije moguće laži, to je institucija koja koljače žena i ubice djece proglašava za svoje svece.

Kada imate instituciju u kojoj je pojam svetosti vezan za koljače žena, onda od takve institucije možete da očekujete svašta, pa i te najbjednije moguće izjave u kojima Crnogorci ispadaju ustaše“, ističe Perović.

Kako je kazao, „to je jedna apsolutna, perfidna, pogana, odvratna besmislica koju je mogao da smisli samo taj klerofašistički um“.

Na pitanje, da li je u podtekstu takve izjave i poruka da treba srušiti Mauzolej na Lovćenu jer ga je projektovao Hrvat Ivan Meštrović, Perović odgovara:

„Od prve ideje još iz 20-ih godina prošlog vijeka da se gradi Mauzolej na Lovćenu i da mu Meštrović bude idejni tvorac, u SPC postoji apsolutna psihopatološka mržnja prema svakoj mogućnosti da se na Cetinju uspostavi simbolički Crna Gora kroz obnavljanje izvorne Njegoševe kapele, dakle, ne one kapele koju je napravio Aleksandar Karađorđević i posvetio je svom sinu, nego izvorne Njegoševe kapele“.

Perović je mišljenja da namjera Joanikija Mićovića i njegovih, kako kaže, „duhovnih ideoloških saboraca klerofašista“ nije da oburdaju Lovćen, njihova namjera je, smatra on, da oburdavanjem Lovćena oburdaju Crnu Goru – to je njihov neopozivi i konačni cilj.

Rušenje Mauzoleja na Lovćenu je, kako zaključuje, samo jedna polazna faza, takoreći predkvalifikacija, za te najveće epohalne rušiteljske radove na rušenju Crne Gore do njenih totalnih crnogorskih temelja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mitar
29.07.2022-14:20 14:20

A šta čekaju Crnogorci?!!! Zašto ne naprave izvornu Njegopevu kapelu i zatvore usta četnicima?

RIR
29.07.2022-17:45 17:45

Nema dostojnije stvari nego napraviti velikanu Mauzolej ,kakav je bio Crnogorski NJEGOS –
vracati i izvornu crkvicu bilo bi popustanje dušmanima i sprdati se , zar trba srbijanski popovi i druga država da o tome odlucuju…
Dok je Crne Gore Njegos ce počivati dje je sad…neka se oni igraju sa njihovim “Milosem silnim”ili sa Sv.S.