Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović: Ministarka Bratić unazadila kulturnu djelatnost

''Sistematsko razaranje najznačajnijih društvenih oblasti za progres i napredak a to su svakako kultura, prosvjeta i nauka počelo je dovođenjem nelojalnih, duboko anticrnogorskih kadrova na čelne pozicije''

U svakom ozbijlnom društvu kultura zauzima posebno mjesto, zbog značaja za cjelovit i emancipatorski razvoj zajednice. Od promjene vlasti ministarka četiri u jedan Vesna Bratić, nije uradila ništa na unapređenju i afirmaciji crnogorske kulturne scene, saopštio je član Predsjedništva OO SDP-a Nikšić, Radovan Perović.

Kako je kazao nedavni opravdani protest kulturnih stvaralaca samo je još jednom pokazao, kakvo je pravo stanje u ovom resoru, a slično je i sa ostalim resorima ovog ministarstva.

“Institucije kulture i prosvete u ,,režiji“ resornog ministarstva sve više se pretvaraju u poligon za sprovođenje srpskog nacionalističkog koncepta. ,,Srpski svet“ u praktičnoj upotrebi.
Sistematsko razaranje najznačajnijih društvenih oblasti za progres i napredak a to su svakako kultura, prosvjeta i nauka počelo je dovođenjem nelojalnih, duboko anticrnogorskih kadrova na čelne pozicije. Vrhunac takve politike je odluka da se za rukovodioca ,,Filmskog centra“ imenuje osoba koja po svemu sudeći nema crnogorsko državlanstvo, uz to je pripadnica ultra nacionalističke, krajnje desničarske stranke ,,Dveri“, koja djeluje u Srbiji poznate po neonacističkim i profašističkim stavovima”, izjavio je Perović.

On dodaje da umjesto promocije multikulturalnosti i ravnomjernog kulturnog razvoja, što je jedna od polaznih stavki u Nacionalnom programu razvoja kulture, ministarka poznata kao ,,žena četnik“ promoviše jednonacionalni i jednovjerski model kulture, jer je valjda takav model najbliži za polusvijet koji bi ovdje da gradi svoj ,,Srpski svet“.

“Kolika je stvarna briga ministarke za kulturu govori podatak da se kasni sa konkursima za sufinansiranje projekata iz ove oblasti, koji su prethodno bili poništeni jer se kasnilo sa usvajanjem budžeta. Izmjenjeni su i pojedini uslove za konkurse, a time samo otežan posao i stvorena nepotrebna konfuzija. Umjesto da ustanove kulture sa lokalnog nivoa mogu aplicirati projekte za konkurse koje raspisuje ministarstvo, kako je bila uobičajna praksa to pravo je oduzeto za pojedine oblasti i prebačeno direktno na osnivača odnosno opštine”, naglasio je Perović.

Kako objašnjava Bratić u nastojanju da sprovede svoj klero-svetosavski, kulturni model nastoji da ugasi svaki autentični izraz crnogorske kulture i nauke. Poput ,,Fakulteta za crnogorski jezik“ dok se na drugoj strani zloupotrebljavaju kulturne institucije za promociju unitarnog nacionalističkog modela kulture.

Tako je, dodaje u foajeu Nikšićkog pozorišta, u čast novokomponovanog praznika Srpske nacionalne zastave organizovana izložba Srpskog nacionalnog savjeta ,,Tako su govorili naši preci“. Gdje je selektivnim biranjem i izvlačenjem iz konteksta činjenica kompletna istorija Crne Gore, od dukljanskog perioda do današnjeg vremena prestavljena kao srpska.

“Uspostavili ste takav kulturni i obrazovni model gdje je poželno da djeca pjevaju nacionalističke, pjesme u školskom ambijentu kao vannastavnu aktivnost. Svjesni da se Vašoj najamničkoj apostolskoj Vladi bliži kraj ne štedite na putovanjima još koji dan kad Vas je zapalo o trošku građana za koje svakako ne vodite računa”, zakljućio je  član Predsjedništva OO SDP-a, Radovan Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve