Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Perić: Stambeno zbrinjavanje građana je prioritet socijalne politike u Preokretu

Međutim, kako dodaje, izgradnja stanova u navedenom regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, finansira se sredstvima EU, a ne Glavnog grada i namjenjena je samo jednoj, konkretnoj kategoriji korisnika

Stambeno zbrinjavanje građana je prioritet socijalne politike u Preokretu, poručio je nosioc liste Preokret Srđan Perić.

“Neustavni i protivzakoniti gradonačelnik Podgorice, u jučeranjem sučeljavanju je saopštio da Glavni grad ima 455 socijalnih stanova, i da još 96 stanova gradi kroz Regionalni program”, kazao je on.

Međutim, kako dodaje, izgradnja stanova u navedenom regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, finansira se sredstvima EU, a ne Glavnog grada i namjenjena je samo jednoj, konkretnoj kategoriji korisnika.

“Neustavni i protivzakoniti gradonačelnik, takođe nije pojasnio da od 455 stanova kojima se neosnovano hvali, njih 120 čine stanovi na Koniku čiju je gradnju finasirala EU, a nakon izgradnje ih je predala Glavnom gradu u svojinu i na upravljanje. Takođe, gradnju još 48
stanova u Zagoriču je finasirala EU i predala ih takođe Glavnom gradu u svojinu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, jedan broj stanova u tim zgradama, Glavni grad je, tvrdi Perić, dodjelio partijski podobnim licima u stanju socijalne potrebe.

“A kako Glavni grad upravlja ovim stanovima, vidi se po web oglasima u kojima se ovi stanovi kao namješteni nude u zakup, od strane korisnika koji su od DPS u međuvremenu adekvatnije stambeno zbrinuti”, dodao je.

Takođe, navodi Perić, još 192 stana na samom kraju naselja Konik, izgrađena su zahvaljujući UNHCR.

“Posebnost ovih stanova smještenih u 8 zgrada, jeste što se sastoje od samo jedne prostorije koja je istovremeno hodnik, predsobolje, kuhinja, spavaća i dnevna soba. Osim što je na svakoj stambenoj jedinici tokom gradnje ovdašnja vlast ukrala po jednu prostoriju, svaki stan odnosno prostorija ima zajedničko kupatilo sa susjednim stanom odnosno prostorijom. S obzirom da je kupatilo u gradnji najskuplja prostorija, ovdašnji državni neimari su se dosjetili da na dva stana ukradu po jedno kupatilo pa su tako izbjegla i raseljena lica, koja su već preko svake mjere bila ranjiva napuštanjem svojih domova – dočekali ovdje sa smještajem nedostojnim čovjeka”, istako je nosilac iste Preokreta za lokalne izbore u Podgorici.

Takođe, dalje navodi Perić, njemačka humanitarna organizacija Help je izgradila jednu zgradu za Rome sa 24 stana i vrtić za romsku djecu, a učešće Glavnog grada u svemu ovome je “zemljište odnosno ustupanje najgore lokacije koje je imala – uključujući i lokaciju za vrtić namjenjen najmlađim Romima, kojem je dodjeljena mala parcela, praktično uz magistralu, bez dovoljno prostora za dječije igralište”.

“Dakle, od ukupno 455 socijalnih stanova kojima se pohvalio Ivan Vuković¸izgradnja njih 384 odnosno skoro 85 posto plaćena je novcem odnosno humanošću međunarodnih organizacija. Sa druge strane, Glavni grad je, odnosno DPS, samo u periodu 2006-2010. od novca svih građana Podgorice zvanično podjelio 467 stanova takozvanim zaslužnim građanima odnosno svojim partijskim poslušnicima, estradnim umjetnicima, zaslužnim sportistima, glumcima itd. To je zvaničan podatak koji se odnosi na samo te četiri godine, dok je realan i sakriveni podatak višestruko veći”, naglašava on.

Broj stanova kojima su, kako kaže Perić, na teret svih građana “čašćavani lokalni i državni funkcioneri” takođe je nepoznat kao i imena lica koja su na teret građana dobila svoj drugi ili treći stan.

“Glavni grad je stanove poklanjao čak i sudijama, pa je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša u jednom trenutku, nezadovoljan odlukama sudova protiv Glavnog grada i sebe, javno zaprijetio da će objaviti spisak sudija kojima je dao stan. Oslobađajuća presuda koju je nedavno dobio za učešće u notorno kriminalnoj prodaji državnog zemljišta kompaniji Carine, potvrđuje da je ova, poodavno izrečena prijetnja – još uvjek na snazi”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, stambeno zbrinjavanje građana je prioritet socijalne politike u Preokretu.

“Po našem mišljenju, neophodno je stvoriti održiv način finasiranja javne stanogradnje, utvrditi adekvatan način projektovanja i gradnje tih stanova, kao i prioritetne odnosno najranjivije društvene grupe čije stambeno zbrinjavanje mora biti ispred svih ostalih. Smatramo da je stambeno zbrinjavanje beskućnika, lica starijih od 60 godina, osoba sa invaliditetom, samohranih roditelja, žrtava porodičnog nasilja, dugotrajno nezaposlenih lica, daleko prioritetnije od stambenog zbrinjavanja javnih fukcionera i takozvanih zaslužnih građana”, istakao je Perić.

Cilj im je, ističe, da svi građani u Crnoj Gori dobiju adekvatan krov nad nad glavom u sistemu javnog stanovanja, ali se “takav sistem ne može stvarati tako što će početi od stambenog zbrinjavanja državnih funkcionera i zaslužnih građana”.

“Već obrnuto, prioritet u stambenom zbrinjavaju počinje od najugroženijih, kako bi im se vratilo dostojanstvo i zagarantovala socijalna kohezija. Većina građana Crne Gore trpi daleko veća ekonomska i socijalna ograničenja od javnih funkcionera, i mogućnost većine građana da stambenu potrebu zadovolji na tržištu je minimalna ili nepostojeća. Naš program javnog stanovanja je namjenjen njima, a ne onima čije interese zastupa neustavni i protivzakoniti gradonačelnik koji o javnoj stanogradnji svakako neće odlučivati – ukoliko Preokret dobije povjerenje da o tome odlučuje”, zaključuje Perić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve