Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

PEN centar: Vlada spremna da se razračuna s onima koji baštine antifašizam

''Disciplinski postupak protiv profesorice zbog ispoljavanja njenih antifašističkih uvjerenja, pokrenut od strane ministarke koja ne skriva svoje simpatije prema profašističkim pokretima, sramni je čin''

Usmeni zahtjev iz kabineta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za pokretanje disciplinskoga postupka protiv nastavnice istorije iz OŠ “Lovćenski partizanski odred” s Cetinja, Sanje Vujović, jer je svoje učenike, uz odobrenje roditelja i uprave škole, povela u Podgoricu na proslavu Dana pobjede u organizaciji SUBNOR-a, još jedan je od pokazatelja da Vlada Crne Gore ne samo da odbija svetkovati jedan od najznačajnijih dana novije svjetske istorije, Dan pobjede nad fašizmom, već je spremna da se razračuna s onima koji antifašizam baštine kao jednu od najvrednijih civilizacijskih tekovina, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Kad se uzme u obzir da je premijer Krivokapić još prije više od pola godine najavio da ne treba proslavljati 9. maj, potom njegov sud da se Crna Gora 30. 8. oslobodila nakon 75 godina, dakle da je 1945. godina koju svijet slavi kao godinu oslobođenja od fašizma za njega početak ropstva, njegovo prisustvo na dočeku međunarodnog teroriste, promotera četničke ideologije Nikole Kavaje, njegovo odbijanje da se očituje o zločinima profašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu, oličenih u četničkome pokretu, kad se tome doda da je njegovom voljom na mjesto ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta postavljena deklarisana „žena-četnik“, zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv profesorice koja je sa svojim učenicima proslavila Dan pobjede nad fašizmom ne treba da čudi, ali mora da zabrine svakoga građanina Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ako smo se za ovih duže od pola godine mnogo puta uvjerili, kako kažu, da “crnogorsku vladu vode istorijski revizionisti, promoteri klerofašizma i osobe namjerne da Crnu Goru liše njenoga građanskoga, sekularnoga i multikulturnoga karaktera i saobraze je jednonacionalnome i jednovjerskome modelu kakav iziskuje Srpski svet, danas više nego ikad moramo kao društvo biti spremni da damo jasan i glasan odgovor na gaženje temeljnih ustavnih prava i vrijednosti kojima se do juče ponosila Crna Gora i koje su njen ključni kapital za ulazak u društvo razvijenih evropskih država”.

Disciplinski postupak protiv profesorice zbog ispoljavanja njenih antifašističkih uvjerenja, pokrenut od strane ministarke “koja ne skriva svoje simpatije prema profašističkim pokretima”, kako ističu, sramni je čin koji zahtijeva reakciju cjelokupne građanske i antifašističke Crne Gore.

“Crnogorski PEN centar će o ovome skandaloznome postupku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, usmjerenom na progon građana koji baštine svijetlu tradiciju antifašizma, obavijestiti sve relevantne međunarodne adrese, kako bismo skrenuli pažnju na opasne tendencije oživljavanja mračnih ideologija koje prijete da Crnu Goru odvuku u civilizacijski sunovrat”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve