Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

PEN centar: Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela

Upozoravamo Abazovića da bi potpisivanje bilo kakvoga ugovora koji će sadržati istorijske falsifikate u pogledu kontinuiteta prisustva Beogradske patrijaršije na tlu Crne Gore, ocjene njene istorijske uloge, potom tretiranja imovine koja je u proteklih 30-ak godina bespravno prepisivana na tu ustanovu, kao i obezbjeđivanja pozicije iznad crnogorskih zakona i ustava, bio direktni akt veleizdaje, koji bi van svake sumnje izazvao snažnu reakciju crnogorskih građanskih snaga, nalik onoj koja je srušila prethodnu vladu na cetinjskim barikadama septembra 2020. godine.

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji – ukoliko se zaista implementiraju – prijete da destabilizuju društvo i udalje Crnu Goru s puta evropskih integracija, saopšteno je iz crnogorskog PEN centra povodom najava potpisivanja ugovora između države i crkve Srbije koja se vodi pod akronimom SPC.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Formiranje 43. Vlade Crne Gore prije dva mjeseca trebalo je da označi diskontinuitet u odnosu na politiku koja je obilježila prethodnih godinu i po dana tokom kojih su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva – građansko ustrojstvo, multikulturalnost i sekularnost – bili na stalnome udaru vlasti koja je podsticala segregaciju, revanšizam i crnogorsko društvo gurala u pravcu snažne klerikalizacije i fašizacije. Umjesto da se, kako je to najavljeno, 43. Vlada Crne Gore razračuna s tim opasnim tekovinama i kao prioritet definiše ubrzanje EU integracija – za što su se u ovome trenutku stekli i geopolitički uslovi nakon Putinove agresije na Ukrajinu – ona se od svojega formiranja pokazuje kao vlada kontinuiteta prioriteta prethodne vlade. Puna dva mjeseca umjesto konkretnih iskoraka na planu integracija uveliko se priprema potpisivanje – po svemu sudeći – kapitulantskoga ugovora s Beogradskom patrijaršijom, odnosno njenim eparhijama u Crnoj Gori, i preduzimaju koraci da Crna Gora pristupi Otvorenome Balkanu, uprkos tome što taj projekat nema podršku većine crnogorskih građana i što će njime, jasno je to i laicima, biti unazađena i gotovo trajno blokirana crnogorska pregovaračka pozicija u pristupnim pregovorima s EU.

Umjesto da u trenutku kad su se stekli uslovi da nakon gotovo dvogodišnjega zastoja i nazadovanja pristupnih pregovora – zahvaljujući u prvome redu postupcima prethodne vlade – Vlada obezbijedi konsenzus za ostvarenje istinskoga političkog prioriteta, pristupanja EU, Dritan Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela u društvu insistirajući na praktično bezuslovnom potpisivanju ugovora s Beogradskom patrijaršijom i proglašavajući ulazak u Otvoreni Balkan prioritetom svoje vlade. Indikativno je da Abazović, umjesto snažnog partnerstva s EU u promociji vrijednosti koje ta asocijacija baštini, kao svoje prioritetne partnere u ovom trenutku bira Beogradsku patrijaršiju – koju je Evropski parlament u skorašnjoj rezoluciji označio kao ključnog nosioca malignih ruskih uticaja u regionu – i Aleksandra Vučića – predśednika jedine države u Evropi, izuzme li se Bjelorusija, koja nije uskladila svoje spoljnopolitičko djelovanje s EU i uvela sankcije Rusiji.

Uza sve to, Abazović nastavlja politiku skrivanja informacija od očiju javnosti, pa u trenutku dok njegovi tajni timovi dogovaraju potpisivanje ugovora s Beogradskom patrijaršijom, crnogorska javnost ostaje uskraćena za ključne informacije o sadržaju toga akta. S obzirom na izjave premijera Abazovića, potpredśednika Vlade Jokovića, predśednice Skupštine Đurović te ministra pravde Kovača, stiče se utisak da ključni protagonisti pregovora s Beogradskom patrijaršijom ne nastupaju s pozicija zaštite interesa i ustavnoga poretka Crne Gore, već s pozicija obezbjeđivanja privilegovane pozicije Beogradske patrijaršije, protivustavnoga ugrožavanja crnogorske državne imovine i pozicioniranja Beogradske patrijaršije kao ustanove koja će biti iznad crnogorskoga pravnog poretka.

Upozoravamo Abazovića da bi potpisivanje bilo kakvoga ugovora koji će sadržati istorijske falsifikate u pogledu kontinuiteta prisustva Beogradske patrijaršije na tlu Crne Gore, ocjene njene istorijske uloge, potom tretiranja imovine koja je u proteklih 30-ak godina bespravno prepisivana na tu ustanovu, kao i obezbjeđivanja pozicije iznad crnogorskih zakona i ustava, bio direktni akt veleizdaje, koji bi van svake sumnje izazvao snažnu reakciju crnogorskih građanskih snaga, nalik onoj koja je srušila prethodnu vladu na cetinjskim barikadama septembra 2020. godine. Upozoravamo i građanske stranke koje u ovome trenutku daju podršku Abazovićevoj vladi da bi pristankom na ugovor koji bi bio skrojen po mjeri kleronacionalističkih snaga i negatora crnogorskoga državnog subjektiviteta, njihova odgovornost za takvo civilizacijsko posrnuće bila ključna.

Pozivamo Abazovića da odustane od projekata koji produbljuju podjele u crnogorskome društvu, da u skladu s crnogorskim Ustavom i zakonima Beogradsku patrijaršiju uvede u pravni sistem Crne Gore – raskrinkavajući najveću koruptivno-kriminalnu operaciju protivzakonitoga prijepisa državne imovine u korist Beogradske patrijaršije u proteklih 30-ak godina – te da se okane srpskoga i albanskoga velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan i konačno pokrene zamrznuti proces EU integracija Crne Gore. Njegovo kolaborantsko djelovanje u pravcu destrukcije crnogorskoga društva zasigurno neće ostati bez adekvatne reakcije crnogorske građanske javnosti.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
27.06.2022-10:42 10:42

Kad imamo premijera kome je privatna klinika njegovog brata u Beogradu vaznija od drzave ciji je predsjednik Vlade, onda je to tako. Umjesto u EU gura nas u uniju sa Srbijom i Albanijom a Crkvi Srbije daje nasu imovinu i pretvara nas u njeno manastirsko imanje