Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Zahtjev Demokrata budi sumnju u valjanost planiranja finansija

Prema riječima Pejović, teško je reći o čemu se konkretno radi, s obzirom na broj amandmana koji je podnijet u Skupštini

Zahtjev za odlaganjem primjene zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti i o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su podnijele Demokrate, pobuđuje sumnju da nešto nije u redu sa planiranjem finansija za narednu godinu, kazala je poslanica DPS-a Daliborka Pejović u “Pressingu” Gradske RTV.

Prema riječima Pejović, teško je reći o čemu se konkretno radi, s obzirom na broj amandmana koji je podnijet u Skupštini.

“Toliko je stiglo amandmana da se više niko ne može snaći u svemu tome i onaj ko bude mogao da nađe mjeru, biće pravi mađioničar”, smatra Pejović.

Podsjećamo, Demokrate su podnijele Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji s odnosi na dječje dodatke za svu djecu do 18 godina.

Takođe, podnijeli su i Amandman na Predlog zakona o dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se odnosi i na uvećanje minimalne penzije.

Traže odgađanje primjene oba zakona za 1. oktobar, umjesto, kako je planirano, 1. januar 2022. godine.

Naredna godina biće ekonosmki izazovna, pa ukoliko Budžet ne bude usvojen, upozorava, treba se ozbiljno plašiti za budućnost Crne Gore.

Za Pejović je neobjašnjiva kontradikrornost da dio parlamentarne većine sumnja u održivost Budžeta, ali da najavljuje da će ipak podržati prijedlog.

“Nelegitimno je i neobjašnjivo da kritikujete budžet tim kvalifikacijama veleizdajničkog ili antidržavnog, a da sjutra zbog jedinstva svoga bloka i partije, date podršku tom budžetu. Ovdje se postavlja pitanje političke odgovornosti i koliko ste svjesni i sposobni da političke ciljeve odvojite od ljudskih, odnosno odgovornosti prema biračima. Tu nemamo pravo za grešku niti za neprincipijelan odnos i stav”, dodala je Pejović.

Tvrdi da je opozicija u kritici prema Vladi bila konstruktivnija i dobronamjernija od onih koji su tu Vladu izabrali.

“Sada počinje jedna vrsta javne licitacije, kada će da ode, ko će u nju da uđe, kako će da izgleda. U ovom trenutku licitirati na takav način, čak i sa političkom legitimnošću, zaista smatram krajnjom neodgovornošću”, kazala je Pejović.

Trajanje mandata Zdravka Krivokapića,teško je prognozirati, s obzirom na političke kalkulacije subjekata, nastavlja Pejović, navodeći da u vidu treba imati da glasanje ekonomskog okvira ove Vlade, može dovesti do problema prlikom dolaska novih ljudi koji bi taj okvir trebalo da  sprovedu.

“Bojim se da sve više možemo da kažemo da je ovo promašen politički eksperiment i da nije ni u jednom smislu dao očekivane rezultate i mi ne vidimo tu vrstu iskoraka”, ocijenila je Pejović.

Komentarišući najavljen izbor članova Tužilačkg savjeta, Pejović podsjća da je opozicija nudila kandidate nespornih profila, ali da to parlamentarna većina nije prihvatila, što je, prema njenom mišljenju, neshvatljiva situacija.

“Pominjali smo bivšeg sudiju Evropskog suda za ljudska prava, nekoga ko je u svakom pogledu kvaliteta nesporna osoba. Da ne govorimo o kandidatima za Sudski savjet, i opet se ništa nije desilo. Osjećamo dio odgovornosti za to što nijesmo uspjeli da obezbjedimo neophodnu većinu, ali i sami znate da su političke interesi legitimni i ne možete nikoga silom natjeratu da nešto glasa što mu politički ne odgovara. Iako smo mislili da, kada su u pitanju struka i te dvije institucije, ne treba da ničiju biografiju i stručnost dovodimo u pitanje”, kazala je Pejović.

Raduje se, kaže, izlasku iz krize jer on znači napredak Crne Gore na putu ka EU, koji je jedini pravi put. Smatra da zrijeva evropska svijest i da bi Crna Gora u narednom periodu mogla da ima potrebnu većinu oko ključnih evropskih koraka.

“Mislim da nije dovoljno samo se deklarativno zalagati za evropske integracije, ali, čini mi se da u crnogorskom Parlamentu postoji ta vrsta zrelosti i da naša opredeljenja prate i zreli politički koraci. Tako da, htjeli ili ne, priznati, dijalog u crnogorskom Parlamentu nikada nije izostao. Uvijek je postojao i čini mi se da se vodi na kvalitetan i dobar način, politički vrlo zreo. Međutim, samo je pitanje tih konkretnih poteza i koraka koje treba učiniti, “, saopštila je Pejović.

Suština klasterskog uparivanja država koje trebaju da prođu zajedno proces pristupanja EU i ukidanje jedinice za Crnu Goru u Briselu, Pejović sagledava u operativoj, a ne političkoj pozadini.

“Ako pogledate ono što EU traži da se desi u regionu kada je u pitanju ekonomija, energetika i razni druge bitne stvari za život građana, onda je važno da ćemo mnoge transportne i saobraćajne, energetske i sve druge sisteme morati da gradimo zajednički. Mislim da je suština tog klasterskog uparivanja ta činjenica, a ne politička”, zakljućila je Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve