Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović i Zeković pozvali Adžića da podnese ostavku: Ne razumijete suštinu političke odgovornosti

''Razumijemo da vaše dosadašnje obrazovanje, političko i radno iskustvo nijesu bili od značaja za poznavanje sociološkog, pravnog i političkog bića Države pa zato želimo pomoći i ukazati na njih kao i na pitanja nesporne objektivne profesionalne i moralne odgovornosti''

Članovi rukovodstva Građanske inicijative “21. maj” Marko Pejović i Aleksandar Saša Zeković uputili su otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću pozivajući ga da u ime države podnese ostavku.

Prema njihovim riječkima, kad to uradi, Adžić će sebi osigurati da ponovo bude građanin, i da ponovo može stajati sa građanima.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani ministre Filipe Adžiću,

Obraćamo Vam se kao građani i aktivisti koji su na temelju vaših dosadašnjih javnih nastupa povodom masakra na Cetinju zaključili da ne razumijete osnovni koncept Države kao političkog subjekta i suštinu političke odgovornosti koju nosite činjenicom da ste prihvatili izbor za ministra unutrašnjih poslova.

Razumijemo da vaše dosadašnje obrazovanje, političko i radno iskustvo nijesu bili od značaja za poznavanje sociološkog, pravnog i političkog bića Države pa zato želimo pomoći i ukazati na njih kao i na pitanja nesporne objektivne profesionalne i moralne odgovornosti.

Objektivna odgovornost u slučaju Filipa Adžića je objektivno vezana za funkciju koji on obavlja. Dakle, vi ste ministar unutrašnjih poslova i tako najodgovorniji za unutrašnju bezbjednostu ovoj zemlji.

Uprava policije nije više samostalni već organ u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova kojim (vi) rukovodite. Ostavka koju treba da podnesete jeste čin Države ne samo prema tragično nastradalima građanima, njihovim porodicama, komšijama, prijateljima već je i čin odgovornosti Države prema društvu i građanima. Država je pala na ozbiljnom ispitu -nije obezbijedila sigurnost, nije spriječila dalje štetne posljedice po život građana i policijskih službenika, narušen je mir i spokojstvo.

Gospodine Adžiću tragičnim događajem na Cetinju čija je posljedica smrt deset (10) (!) nevinih građana i šestoro (6) (!) ranjenih građana dovedeno u pitanje pravo na život, pravo na tjelesni integritet i kopromitovan je kredibilitet policijske službe o čemu sve više i otvorenije javno govore građani – očevici.

Država kao garant ljudskih prava i osnovnih sloboda, oličeno u članu 28 Ustava Crne Gore, je događajem na Cetinju pala na tom ispitu, bez obzira da li je Uprava policije reagovala u 15:22, 15.33 časova već samim tim što je došlo do toga da nema više povratka na pređašnje stanje. Ljudski život su izgubljeni, kao najvrijednije Opšte Dobro. I dobro za koje se kao garant i jemac javlja Država.

Gospodine Adžiću, vaša moralna odgovornost bi bila vaša griža savjesti da kao građanin a ne kao ministar unutrašnjih poslova sebi postavite pitanje:

Da li je resor kojim upravljam mogao djelovati brže, efikasnije, organizovanije, djelotvornije…, da li sam i kao neko ko se nalazi na čelu toga sistema, mogao svojim djelovanjem, dodatnom pažnjom, pritiskom, kontinuiranim interesovanjem, adekvatnim kadriranjem ili organizacijom Policije preduprijediti tragediju koja nas je sve zadesila?.

Pokušajte, ministre Adžiću, da dovedete svoju stručnost u uzročno posljedičnu vezu sa, ne daj Bože, budućim sličnim događajima da nećete biti na visini zadatka da postavite sistem Policije u onu ravan da mi kao društvo izađemo kao pobjednici, a građani budu, i ostanu, zaštićeni.

Ne želimo drugačije da opišemo moralnu odgovornost, jer je Cetinje i vaš grad, tamo su stradali i dok su živi tamo će patiti vaši sugrađani, komšije, rođaci, prijatelji… pa stoga i do izražaja dolazi, pored objektivne, profesionalne, odgovornosti i vaša lična odgovornost (u ovom slučaju savjest).

Građani i građanke Crne Gore danima vas pozivaju da podnesete ostavku, a vi (im) poručujete (preko javnog servisa – RTCG) da “nijeste odgovorni za operativni rad Policije” (?!).

Niko vas nije čuo da ste, nakon toga, izgovorili jedinu logičnu i razumnu rečenicu: “Ali zato očekujem i javno pozivam direktora Policije i nečelnike policije na Cetinju i u Podgorici da podnesu ostavke” (!).

Kao građani i legalisti pozivamo vas da spasite vašu građansku i političku dušu (budućnost) i da podnesete ostavku slijedeći primjere ministara koji su obnašali funkcije u prethodnim vladama Crne Gore. Molimo vas da osnažite odgovornost jer znate kada ona izostane da će stvari, pojave, događaji… samo postati još i gori(e).

Podsjećamo, ministar Lompar je (2006) godine podnio ostavku zbog željezničke nesreće na Bioču zbog objektivne i moralne odgovornosti za tragediju koja je tada zadesila našu zemčju. Lompar kao ministar nije bio operativno nadležan za funkcionisanje Željeznice Crne Gore, niti je neposredno vršio kontrolu ispravnost lokomotiva, vagona, pruge…

Ministar Miodrag Radunović je (2012) podnio ostavku zbog objektivne i moralne odgovornosti uzrokovane tragičnim događajem u Opštoj Bolnici u Bijelom Polju kada je umrlo nekoliko beba zbog nesavjestnog liječenja od strane ljekara te zdravstvene ustanove.

Radunović se nalazio na čelu zdravstva i smatrao je osnovanim, opravdanim, potrebnim da kao prvi čovjek sistema zdravlja i zdravstvene zaštite podnese ostavku (ne kao lični čin) već u ime Države da iskaže resornu odgovornost, u ime funkcije koju je obavljao.

Na kraju, gospodine Adžiću, od vas tražimo da vi, kao ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore podnesete ostavku (!). Ne tražimo odgovornost građanina Filipa Adžića.

U ovom trenutku, za nas, za sve nas, postoji samo ministar Filip Adžić.Pozivamo vas da u ime Države Crne Gore to uradite, a ne u ime samoga sebe (!).

Država je pojam koji je iznad svakog pojedinca i ova Crna Gora, kao država, zaslužuje u ime svoje da na funkcijama u svim resorima ima jjude oličene besprekornim karakterom, čašću, poštenjem. Kada podnesete ostavku, upamtite, osiguraćete sebi mjesto, da opet budete građanin i da možete sta(ja)ti među i sa građanima (!)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve