Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pažin: Suštinska je potreba građana da se stanje u tužilaštvu mijenja

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da tužilaštvo funkcioniše kao četvrta grana vlasti

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da tužilaštvo funkcioniše kao četvrta grana vlasti.

foto printscreen

”Suštinska potrebna građana da se tamo stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini”, naveo je Pažin u parlamentu.

Rasprava o stanju u pravosuđu obilježila je dio sjednice parlamenta, tokom odgovora na poslanička pitanja potpredsjednika Vlade Zorana Pažina. On je odgovarajući na pitanje Predraga Bulatovića iz DNP-a, komentarisao uticaj stanja u pravosuđu na evropske integracije:

”Naravno da nedorečenost kadrovskih rješenja ima posljedice u ocjeni o ispunjenosti uslova Crne Gore u oblasti vladavine prava, ali nije Vlada adresa koja treba da bude odgovorna, jer usljed podjele vlasti, nema nadležnost za ta pitanja”, rekao je Pažin.

On je ocijenio i da u ovom trenutku tužilaštvo, zbog načina izbora, funkcioniše praktično kao četvrta grana vlasti.

”To je deplasirana pozicija i nije rješenje iz uporedne pravne prakse razvijenih demokratskih država. Zašto smo to dozvolili, nemojte pitati mene, jer sam i na toj sjednici Venecijanske komisije bio veoma rezervisan prema tom rješenju. Mi možemo da tumačimo stanje u tužilaštvu na ovaj ili onaj način, ali je suštinska potreba građana da se tamo stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini”, naveo je Pažin.

Na pitanje Bulatovića da li uopšte Ivica Stanković ima legitimitet da predlaže glavnog specijalnog tužioca s obzirom da je u v.d. stanju, Pažin je kazao da ,,formalno pravno može”.

Bulatović i Pažin polemisali su i o ustavnosti mandata predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, pri čemu je Pažin ponovio da stoji iza stava da je sadašnji mandat Medenice u skladu sa najvišim pravnim aktom.

”To je moj pravni stav, a politički stav o potrebi osvježavanja institucija pravosuđa već sam rekao, i to ne sada nego prije pet godina, kada ovo pitanje nije bilo otvoreno”, kazao je Pažin.

Razgovori sa MCP

Pažin je kazao da će se dijalog Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske nastaviti kada se za to ispune uslovi i da konačan uspjeh tog dijaloga najviše zavisi od toga da li će obje strane u njega ući iskreno i bez političkih ultimatuma.

„Vlada neće pristati na nikakve ultimatume niti će ih postavljati sagovornicima sa druge strane. Učestalo vrijeđanje, omalovažavanje institucija sistema nikako ne doprinosi uspjehu tog dijaloga, vjerujem da se o svim pitanjima može raspravljati na način koji je dostojan sagovornika. Moram jasno da poručim da svaki stav koji vodi zaključku da Vlada vodi dijalog sa SPC da bi minimalizovala energiju litija je jenda obična insinuacija. Kao što je jedna vrsta eufemizmna nazivati političke proteste zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti litijama. Sada itermine mamo i krsni hod i internet litije“, kazao je Pažin odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Andrije Mandića.

Potpuno je legitimno, dodao je, izražavati protest o bilo kom društvenom pitanju.

„Ali na tu vrstu političkog pritiska možete da dobijete jedini politički odgovor, a nama je potreban pravni dijalog. Za takav dijalog Vlada je bila spremna i prije donošenja zakona, spremna je i danas. Najbolji trenutak je bio kada je Venecijanska komisija donijela mišljenje, Vlada je ponudila SPC da povede dijalog o svakoj preporuci VK da bi se došlo do zajedničkog teksta koji bi bio obostrano prihvatljiv. Iz meni nerazumljivih razloga meni nije jasno zašto taj dijalog nije prihvaćen“, rekao je Pažin i dodao da je lično on zvao mitropolita Amfilohija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve