Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

Pavlović: Rekonstrukcija Vlade je potrebna DF-u da dovrši dekonstrukciju države

Demokratski front su dobro istrenirani i agilni vojnici SPC i jednog ideološkog hegemonog diskursa velikosrpskog nacionalizma, napominje Pavlović

Crnogorski istoričar, profesor na kanadskom univerzitetu Alberta dr Srđa Pavlović u emisiji Drugačija radio veza konstatovao je da je na djelu politika dekonstrukcije države kroz razaranje institucija, uništavanje sistema vrijednosti i svetosavsko podjarmljivanje važnih identitetskih adresa, poput Javnog servisa, Narodnog muzeja, UCG… Analizirajući političku krizu u Crnoj Gori, Pavlović ističe da je priča o rekonstrukciji Vlade, zapravo, naknadna pamet Demokratskog fronta.

“Oni su shvatili da je (za njih loš) kompromis koji je urađen nakon izbora prošle godine pod presijom crkve i snažne figure pokojnog mitropolita Radovića, pa su se sad pokajali, a došli su u situaciju kad mogu da ucjenjuju. Priča o rekonstrukciji Vlade je, u stvari, napor DF-a da preuzme poluge vlasti koje su željeli, ali su iz taktičkih razloga od njih odustali na početku. Bilo kakva priča o rekonstrukciji vlade o ovom formatu koji se nudi ne može da znači promjenu”.

Demokratski front su dobro istrenirani i agilni vojnici SPC i jednog ideološkog hegemonog diskursa velikosrpskog nacionalizma, napominje Pavlović.

“Oni Crnu Goru ne vide ni u kom drugom svijetlu osim kao treći element njihovog svetog trojstva bez kojeg Velika Srbija ne može da postoji: Kosovo, tzv. RS i Crna Gora. Tako da oni sve rade u tom cilju i njihov ulazak u vlast bi samo zacementiralo naše strahove o potpunom rastakanju ideje o Crnoj Gori kao suverenoj državi”.

“SPC sa birokratskog i teorijskog terena okupacije, prelazi i na fizičku okupaciju lokacija”, zaključuje sagovornik Antene M, uz opasku da “na polju kulture vidimo fokusirani napor na uništavanju čitave strukture obrazovnog sistema”.

CANU pala na ispitu

Govoreći o odsustvu reakcija CANU povodom trenutne političke situacije u Crnoj Gori, Pavlović kaže da ga ćutanje te adrese nije iznenadilo. Naglašava da se pogrešno vjeruje da su obrazovani ljudi automatski i intelektualci, te da moraju biti progresivni hrabri i da imaju osjećaj socijalne odgovornosti. CANU je, navodi, pala na ispitu.

“Postoji određeni proces kako se postaje akademik, koji podrazumijeva da ste spremni da slušate i da se povinujete volji onih koji imaju moć da vas postave, a to su uglavnom političke strukture. To je komforna pozicija gdje ste zaštićeni kao polarni medvjed. Za svaku odgovornost koja po logici stvari treba da bude pripisana akademiji, oni bježe da se sklone u tu akademiju u tu kulu od slonovače i kažu: mi se bavimo teorijom i nas praksa ne zanima i da su iznad političih podjela. To je bezobrazno i laž, jer ako su iznad političkih podjela kako su došli u poziciju u kojoj su.”

Popis jedan od tri temeljna cilja srpskog naionalizma u Crnoj Gori

Dr Srđa Pavlović ističe da je popis jedan od tri temeljna cilja srpskog naionalizma u Crnoj Gori.

“DF se nada da će na ovom popisu legitimizovati statistički brojčanu nadmoć Srba u Crnoj Gori u odnosu na druge. Ako bi se pokazalo na popisu da je procenat Srba u Crnoj Gori veći nego što je bio 2003. onda DF ima legitimitet da traži da se još jednom volja i želja većinskog naroda u Crnoj Gori preispita, da idu na novi referendum i da se poništi odluka iz 2006. To je grozomorni scenario kojeg se bojim”, dodaje on.

Govoreći o današnjem predstavljanju izvještaja EU o napretku i sastanku Abazovića i Radulovića sa Eskobarom i o činjenici da je fokus javnosti više na sastanku sa Eskobarom, nego na izvještaju EK, Pavlović ističe da je jasno da se EU skoro deceniju postepeno deaktivira na Zapadnom Balkanu te da smo ostavljeni sami sebi i zbog toga mu nadu daje američki impuls za angažman na Balkanu.

“Amerika je konačno počela da analizira pitanja na Balkanu i Crnoj Gori mnogo više sa aspekta sopstvene nacionalne bezbijednosti, zbog uticaja Rusije. Za nas koji se plašimo da će država biti dekonstruisana, ovaj angažman bezbjednosni Amerike za nas je pozitivan”.

Ne vidi prepreke za Dodika da krene u rat

Komentarišući zapaljiva dešavanja i retoriku u regionu, Pavlović naročito upozorava na skorašnje opasne izjave člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne vidim nikakvih opstrukcija za Dodika da krene u rat. On je poslao vrlo jasnu poruku međunarodnoj zajednici i Evropi time što je Željka Cvijanović potpisala zakon kojim se stavlja van snage krivično kažnjavanje za negiranje genocida. To je šamar EU od kojeg im još zvone uši. To je element koji pokazuje da se EU lagano povlači sa Balkana”.

Govoreći o navodima magazina “Politico” da Oliver Varhelji švercuje izvještaje sa terena kako bi Srbija bolje izgledala u Izvještaju o napretku, Pavlović kaže da “niko nije imun na dukate”.

„Velike sile su na naše prostore uvijek slale trećerazredne političare, koji su podložni svim strastima“, zaključio je Pavlović.

Najnovije

Obrati pažnju: Nova cjenovna kategorija u Voli marketima

Svaka sedmice Voli cijenom su označeni i posebno istaknuti proizvodi u okviru sektora svježeg mesa, delikatesa, voća i povrća, mliječnih proizvoda, napitaka, lične higijene...

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Poslanik SDP-a, Raško Konjević komentarisao je izjavu premijera Zdravka Krivokapića ali i Ambasade SAD koja se osvrnula na godišnjicu rada Vlade. Konjević je poručio...

Počelo novogodišnje kićenje grada

U susret predstojećim praznicima u Baru je počelo tradicionalno kićenje različitih lokacija. Fokus je kao i prethodnih godina na gradskom trgu Vladimira i Kosare,...

Kamera vašeg sledećeg Android telefona će možda uvijek biti uključena

Qualcomm je nedavno najavio novi procesor Snapdragon 8 Gen 1 za vodeće Android telefone, zbog čega je tehnološka zajednica bila generalno uzbuđena. Međutim, tokom...

Zbog ekološkog incidenta voda u Pljevljima nije za piće

Voda sa svih vodoizvorišta u Pljevljima nije za piće zbog ekološkog incidenta koji se desio u blizini brane na Otilovićkom jezeru. Potrošači sa Pliješi i...

Najčitanije

Povezano

Vlast traži izdajnike, a svi izdali principe odgovorne vladavine i parlamentarne demokratije

Reagovanje stranaka parlamentarne većine povodom opozicione inicijative za smjenu Vlade mogu se odmah uvrstiti u sinopsis namijenjen provincijalnoj pozorišnoj predstavi, ocijenili su Miodrag Živković, Ljubomir...

MEGAEKSLUZIVNO Funkcioneri DF-a već slave odlazak u opoziciju: Borićemo se protiv Duboke države i Satane sa pozicija po dubini!

Piše: Balša Knežević Trenutna vlast koju karakteriše servilnost paramedijskim, crkvenim i obavještajno-bezbjednosnim strukturama stranih država, uništava svaki segment društva svojom nesposobnošću. Stoga, odlazak destruktivne garniture...

Bajčetić: Glasanje za inicijativu opozicije o nepovjerenju Vladi ne dolazi u obzir

Glasanje za inicijativu opozicije o nepovjerenju ovoj Vladi, ne dolazi u obzir, kazao je poslanik DF-a Nikola Bajčetić. Bajčetić je naglasio da je “Demokratska partija...

Mandić: Inicijativa za smjenu Vlade razlog više da se postigne dogovor do 10. decembra

Inicijativa poslanika SDP-a Raška Konjevića o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi, koju su podržali svi poslanici opozicije, još je jedan razlog više zašto treba da se postigne...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve