Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Pavićević: Konfuzija, netransparentnost i volšebne igre oko izmjena tužilačkih zakona

''Jasni su nam motivi ove zakulisne predstave, u kojoj konce drži revanšistički nastrojen i u državnu upravu po dubini udomljen Demokratski front''

Politika netransparentnosti i dezinformacija, koja traje od samog početka djelovanja aktuelne izvršne vlasti, nije izostala ni kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu. Umjesto šire debate, javne rasprave, pa makar i pukog upoznavanja javnosti, a naročito političkih činilaca, sa njegovom sadržinom – pomenuti je akt volšebno označen kao konačan prijedlog, a potom, bez konsultovanja sa domaćom strukom i bilo kakvog vida prezentacije predviđenih odredbi, poslat Evropskoj komisiji, saopštila je Vesna Pavićević, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

”Ovog puta imamo i dodatni banalan detalj – različiti činioci vlasti pokazali su da ni sami ne znaju kakvu proceduru je pomenuti predlog prošao?! Dok su jedni iskazali uvjerenje kako za izmjene postoji saglasnost Evropske komisije, drugi su, gotovo istog sata, saopštili kako će dokument tek biti poslat u Brisel. Uprošćeno – ni ključni konstituenti vlasti nemaju predstavu o tome da li su i kakve procedure prethodile usaglašavanju nacrta akta za koji je već najavljeno da će se uskoro naći pred Skupštinom”, navodi Pavićević.

Ona dodaje da, od Vlade Crne Gore to ne čudi, ali je zabrinjavajuće i neodgovorno da se – i pored jasnih preporuka međunarodnih faktora da šira javnost mora biti uključena – sadržina ključnih akata i dalje utvrđuje iza zatvorenih vrata, bez involviranosti javnosti na bilo koji način.

”Politika ćutnje i dovođenja pred svršen čin – dokazuju to i packe evropskih institucija – uvek se nekako obije o glavu onima koji pokušavaju da je sprovode.

Jasni su nam motivi ove zakulisne predstave, u kojoj konce drži revanšistički nastrojen i u državnu upravu po dubini udomljen Demokratski front. Neophodno je na bilo koji način, pa makar i izmjenama već postojećeg zakonskog rješenja, udovoljiti njihovom ultimatumu a sve u cilju pokušaja obustave blokade rada Skupštine, koja već sedmicama nije u stanju ni da razmatra Budžet, bez kojeg Crna Gora, po svemu sudeći, dočekuje i peti mjesec ove godine. I sačuvati stolice u Vladi, koje ikako se klimaju, sve dok je novih pozicija u državnim preduzećima poklonjenih Demokratskom frontu, očigledno neće još pasti”, saopštila je Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve