Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Patrijaršija Srbije opet desantira Crnu Goru? Perić ustoličava Ostojića

Patrijarh Srbije Porfirije-Prle Perić ustoličiće novoizabranoga episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana – prenose mediji

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh Srbije Porfirije-Prle Perić ustoličiće novoizabranoga episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana – prenose mediji.

Kako je planirano, on će dan ranije doći u Crnu Goru.

Perić je, dakle, već ustoličio Joanikija Mićovića, iako sâm još nije ustoličen u ritualu koji se od 1920-ih praktikuje u Crkvi Srbije (SPC) – da se, po izboru i ustoličenju u Beogradu, novi patrijarh Srba naknadno ustoličava i u manastirskom kompleksu sa monhinjama kraj grada Peć u Republici Kosovu, koji je poznat po kolokvijalnome nazivu Pećka patrijaršija i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Najavljivano je da će se Perić u Pećkoj patrijaršiji ustoličiti 23. maja, uoči početka saborovanja u Beogradu, ali je to, kako je saopšteno iz kancelarije Sinoda Crkve Srbije, „odloženo do daljeg zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u južnoj srpskoj pokrajini”!

Crkva Srbije je potom, na saborovanju u Beogradu, Metodija Ostojića izabrala za episkopa  budimljansko-nikšićkoga u drugome krugu glasanja tijesnom većinom od svega dva glasa više u odnosu na konkurenta, vikarnoga episkopa Stefana Šarića, koji je duhovnik Svetlane-Cece Ražnatović, navodno umiješan i u najmanje jedan nedoličan javni skandal.

Treći kandidat za episkopa budimljansko-nikšićkoga, Kirilo Bojović, ispao je još u prvome krugu glasanja na saborovanju u Beogradu.

Eparhiju budimljansko-nikšićku je Crkva Srbije osnovala 2001, a godinu docnije za prvoga episkopa postavili su Joanikija Mićovića, koga 4. avgusta 2002. u Đurđevim Stupovima nije ustoličio tadašnji patrijarh Pavle Stojčević, nego Amfilohije Radović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
a eee
07.09.2021-20:10 20:10

Strva vam se ne znalo…dako sjašete više s nas, sekto antihrišćanska!