Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Partsos: Spomenik Vasu Mavrovuniotisu Crnogorcu živi dokaz našeg viševjekovnog prijateljstva

Povodom Dana nezavisnosti Grčke, crnogorski predsjednik Milo Đukanović i ambasador te zemlje u Crnoj Gori Panayotis Partsos položili su danas vijenac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću porijeklom iz Crne Gore

Povodom Dana nezavisnosti Grčke, crnogorski predsjednik Milo Đukanović i ambasador te zemlje u Crnoj Gori Panayotis Partsos položili su danas vijenac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću porijeklom iz Crne Gore.

“Vaso Crnogorac, kako su ga zvali u Grčkoj, jedan je od učesnika rata za oslobođenje te zemlje, a danas predstavlja vječni simbol crnogorsko-grčkog prijateljstva. Njegova hrabrost, vojničke i ljudske vrline i posvećenost slobodarstvu i danas su simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost”, naveli su iz Kabineta Đukanovića.

Ambasador Grčke zahvalio se Đukanoviću na ukazanoj časti i na obilježavanju bitnog datuma za Grčku.

“Ovaj spomenik, na kojem smo danas položili vijenac posvećen Vasu Mavrovuniotisu Crnogorcu je živi dokaz našeg viševjekovnog prijateljstva koje će uvijek trajati i u budućnosti. Sjećajući se njega mi Grci zahvaljujemo se crnogorskom narodu na njihovom doprinosu u oslobađanju naše zemlje. Sloboda se nikada nije mogla osvojiti na miran način. Uvjek su bile potrebne krvave borbe da bi se došlo do slobode i ta borba se nastavlja i danas, u današnjim danima”, kazao je Partsos.

Prema njegovim riječima, Grčka i Crna Gora su uvijek bile prijateljske zemlje, koje su stajale “rame uz rame, jedna uz drugu u teškim trenucima”.

“Grčka će tako nastaviti i budućnosti da podržava učlanjenje Crne Gore u zapadne tokove, u EU i uvijek ćemo čvrsto stajati na tim postulatima. Sarađujući na ovaj način možemo da poboljšamo kvalitet života naših naroda koji to zaslužuju”, dodao je ambasador.

Partsos se zahvalio Đukanoviću na ukazanoj podršci i prisustvu.

“Zahvaljujem se još jednom neizmjerno i toplo predsjedniku Đukanoviću na njegovoj podršci, na njegovom prisustvu. Zahvaljujem se cijelom crnogorskom narodu koji nam je nesebično pomogao u našoj borbi za slobodu zemlje”, zaključio je ambasador.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve