Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Partija Nebojše Medojevića za izborne kampanje duguje oko 115.000 eura

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti PzP za 2021. godinu

Pokret za promjene Nebojše Medojevića duguje oko 115.000 eura za izborne kamapanje u prethodnom periodu, navodi se u Izvještaju Državne revizorske institucije koja je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti PzP za 2021. godinu.

DRI navodi da je PzP u poslovnim knjigama za 2021. godinu iskazala ukupne prihode u većem iznosu za 30.241,00 eura po osnovu prihoda iz ranijeg izvještajnog perioda, što je uticalo i na iskazivanje finansijskog rezultata (dobitka) u većem iznosu za 30.241 eura u odnosu na ostvareni za 2021.godinu.

“Utvrđeno je takođe neadekvatno dokumentovanje troškova u iznosu od 3.335,60 eura, dok su troškovi u iznosu od 4.393,39 nepotpuno dokumentovani. Partija je u Glavnoj knjizi evidentirala promet gotovine za veći iznos po 3.000 po osnovu Odluke o prenosu sredstava. Prenos sredstava vršen je preko žiro računa u blagajnu koalicije što nije u skladu sa Odlukom”, navodi se u Izvještaju.

Kako se dodaje, revizijom pravilnosti je utvrđena nedosljedna primjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, Zakona o obligacionim odnosima, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Pravilnika o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

“Partija je u poslovnim knjigama iskazala neizmirene obaveze po osnovu izborne kampanje iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 114.798,84 eura, dok se za određeni iznos obaveza nije moglo utvrditi da li se odnose na izborne kampanje ili na redovno poslovanje Partije. Pored toga, partija je sa redovnog računa izvršila plaćanja na ime izmirenja obaveza po osnovu izbornih kampanja iz ranijih godina u iznosu od 3.788,54 eura, što nije u skladu sa odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi DRI.

Kako dodaju, Partija nije u poslovnim knjigama evidentirala troškove naknada po ugovoru o djelu za dva fizička lica za šest mjeseci angažovanja, kao troškove ženske organizacije – Mreže žena iako su isti plaćeni sa računa ženske organizacije, već je iste evidentirala kao troškove opštinskih odbora Berane i Bijelo Polje.

“U Izvještaju su iskazani troškovi u iznosu od 4.901,44 eura, što je za iznos od 3.997,23 eura manje od isplaćenih troškova sa računa ženske organizacije – Mreže žena. Revizijom je između ostalog utvrđeno da je Partija sa računa Mreže žena, izvršila plaćanje troškova u iznosu od 2.905,84 eura, koji nijesu u skladu sa aktivnostima utvrđenim Statutom ove ženske organizacije. Sa računa ženske organizacije – Mreže žena, Partija je vršila plaćanje troškova redovnih aktivnosti Centrale i opštinskih odbora, što nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Partija je odbila da državnim revizorima stavi na uvid Djelovodnik iste, što nije u skladu sa Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji, koji propisuje da su subjekti dužni, na zahtjev Institucije sva dokumenta učiniti dostupnim Instituciji ili dati na uvid ovlašćenom licu koje vrši reviziju bez odlaganja”, navodi DRI.

Kako navode, politička partija je dužna da u roku od trideset dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka. Državna revizorska institucija dostavlja konačan Izvještaj o reviziji Skupštini i Skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu na upoznavanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve