Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici raspravljaju o Prijedlogu zakona o privremenom izdržavanju djece

Peta sjednica Skupštine Crne Gore

Počela je sjednica Skupštine Crne Gore.

Pred poslanicima se na dnevnom redu nalazi šest tačaka.

U ime predlagača zakona o privremenom održavanju djece, obratila se poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak.

“Nadam se da ćemo ovaj zakon izglasati sa 81 glasom za, jer ne mogu da zamislim razlog zbog kojeg neko ne bi digao ruku za ovaj zakon”, kazala je Bošnjak.

Dodaje da je ovim zakonom planirano osnivanje Alimentacionog fonda, kako bi alimentacija bila zagarantovana svakom djetetu.

“Moramo da učinimo sve da djeca najmanje ispaštaju. Znam da će biti teško naplaćivati od neodgovornih roditelja, ali država može da se uhvati u koštac s tim. Na ovaj način ćemo smanjiti i siromaštvo”, navela je Bošnjak u obrazloženju.

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović kazao je da poslije dvije godine sunovrata u oblasti socijalne politike konačno imamo na dnevnom redu drugačije zakonsko rješenje te da posebnu zahvalnost duguje koleginici Jovanki Laličić.

“Ovaj zakonu fokusu nema nikakvu politiku, već istinske probleme građana, a to ovo zakonsko rješenje čini više nego dobrim. Trebali smo o ovom zakonskom rješenju da glasamo i ranije. Dosta energje treba da usmjerimo u ovu oblast, zog toga s naše strane puna podrška ovom zakonu”, kazao je Mitrović.

Kordić: Zakon kasni osamdeset godina

Poslanica DF-a Simonida Kordić kazala je da u novijoj istoriji Crne Gore ovaj zakon kasni makar osamdeset godina.

“Jasno je gdje većina odgovornosti leži. Ipak, dobro je da je ovaj zakon s ovolikim zakašnjenjem došao na red. Parlament na ovaj način preuzima kontrolu nad izvršnom vlašću, kad se već izvršna vlast nije sjetila do sad”, kazala je Kordić.

Dodaje i da Krivični zakonik omogućava da se neodgovorni roditelj kazni.

“Državi je temeljna obaveza da štiti svoje građane, a djeca su najosjetljivija kategorija”, istakla je Kordić.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je da je realna situacija da je svako treće dijete u Crnoj Gori na granici siromaštva.

“Ovaj zakon rezultat je rada Ženskog kluba i omogućava roditelju da naplati svoja potraživanja od drugog roditelja, tako što će ličnim zahtjevom ili od organa centara za socijalni rad tražiti to od roditelja koji je dužan da plati alimentaciju”, kazala je Paunović.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je Mitroviću da ne kontaminira svojim konstatacijama sklad i koncenzus ženskog kluba, jer na ovom zakonu su radii svi, a ne samo poslanica Laličić.

“Ulaganje u djecu i dječija prava je naisplativija investicija”, kazala je Vujović i dodala da treba razmisli o povećanju broja služenika u centrimma za socijalni rad.

Laličić: Do danas nije bilo podrške za ovaj zakon

Poslanica Jovanka Laličić kazala je da za ovaj zakon ranije nije bilo podrške za ovaj zakon, a danas oko ovoga pitanja postoji konsenzus.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je u proceduralnom reagovanju kazao je da ako neko misli da će Demokratama određivati što će da govori onda se vara, jer će oni, kako je kazao, uvijek govoriti ono što hoće, akademski i civilizovano.

“Dužni ste kada neko reaguje na druge iz poslaničkog kluba, dužni ste da reagujete, jer ako neko iznosi laži on je nevaspitan”, kazao je Martinović.

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da ova inicijativa nikad ranije nije bila u skupštinskoj proceduri.

“Mi u Crnoj Gori nemamo elementarne ulazne pokazatelje koji nam pomažu da reformišemo politike”, kazala je Jelušić.

Poslanica PzP-a Jovanka Bogavac istakla je da bi svaki poslanik trebao da glasa za ovaj zakon.

“Nakon što ga izlasamo,, neophodno je što prije da krenemo s realizacijom ovog zakona”, kazala je ona.

Poslanica Kenana Strujić-Habrić kazala je da kad su u pitanju djeca moraju svi da stanu u isti red te da ovakve nemile situacije, aludirajući na raspravku Demokrata, ne bi trebale da se dešavaju.

Poslanik Boris Mugoša rekao je da je standard u crnogorskoj politici da se svaka odluka upotrijebi za političke svrhe.

“Barem oko ovih tema ne bi trebali da ubiramo jeftine političke poene”, kazao je Mugoša.

Država, kako je kazao, mora na sebe da preuzme zaštitu djece.

Vuksanović-Stanković: Najvažniji su oni zakoni koji se tiču djece

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da je nemjerljiva važnost ovoga zakona.

“Kao što su sudovi dužni da u brakorazvodnim postupcima vode onim što je preporuka Konvencija o pravima djeteta, rako i mi moramo da vodimo računa, jer su najvažniji zakoni oni koji se tiču naše djece.Čuli smo prepucavanja, opet stvari s nivoa struke spuštamo na politički teren”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Kako dodaje, upravo je alimentacija izuzetak od imovinskog prava, jer je neprenosiva.

“Nema razloga za prepucavanja, ovo je bio težak posao i veliki je doprinos Ženskog kluba. Zakon je odličan, veliki trud je uložen da se nešto što je neprenosivo svede na obavezu države. Najveći je problem to što mnogo roditelja neće da plaća alimentaciju, a majke nerijetko podnose krivičnu prijavu, a to je problem okoline koji može da riješi ovaj zakon”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Pejović: Realne potrebe i realni problemi građana

Poslanica Daliborka Pejović kazala je da će ovaj koncept dobiti zeleno svijetlo.

“Tužno je što u Crnoj Gori postoje tri sociološke kategorije: korišćenje djece za prepucavanje s partnerom, da bračnom druga kažnjavate koristeći “djecu”, i treće to šro to radite nasiljem, jer ovo jeste ekonomsko nasilje. Mnogih prava možete lišiti roditelja, ali nikad obaveze izdržavanja, jer je to obaveza koja ne zastarijeva”, istakla je Pejović.

Apelovala je da se ovaj posao suštinski dovede do kraja, jer su ovo realni problemi i realne potrebe naših građana.

Poslanik DF-a Janko Milatović istakao je da Crne Gore nema ako nema djece.

Kako je napomenula poslanica Laličić, predviđeno je da zakon počne s primjenom prvog novembra.

Poslanica Aleksandra Vuković kazala je da mi jesmo ono u što pretvaramo svoju djecu.

“Ovo je zakon za djecu i o djeci, ali s obzirom na to da više od 80 odsto samohranih roditelja jesu žene, ovo je zakon i za žene. Bolje bi bilo kad bi žene vodile politiku jer današnja rasprava ide u prilog tome da su sve žene članice kluba dale svoj doprinos. Čime hranimo našu djecu time će ta djeca hraniti crnogorksko društvo”, istakla je Vuković.

Dodaje i da ovo nije stvar politikanstva te da se nada da će sva djeca dobiti sva prava koja im pripadaju.

Poslanica Ure Suada Zoronjić tvrdi da je Ura godinama unazad gurala ovu priču, ali da nije za to bilo sluha sve do danas.

Druga tačka dnevnog reda odnosi se na prijedlog zakona i izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

“Više pažnje zaslužuju nezaposleni, možemo reći da su do sad bili diskriminisani, a to ne možemo da dozvolimo”, kazala je u ime predlagača Branka Bošnjak i dodala da je iz tog razloga predloženo ovo zakonsko rješenje.

Poslanik Mugoša kaza je da zakon koncepcijski ide u dobrom smjeru, ali treba da e odrade dodatne konsultacije u finansijskom smjeru.

“Ovo je izuzetno važna tema, jer je na birou rada više od četiri hiljade više nego pretprošle godine, oko 46 hiljada ljudi je nezaposelono, što pokazuje važnost i ozbiljnost ove teme”, istakao je Mugoša.

Poslanica Pribilović kazala je da se ovim pitanjem trebalo pozabaviti na ozbiljniji način.

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da ova tema nije privukla veliku pažnju, iako nezaposljenost predstavlja jedan od najvećih problema.

“Suština svih ekonomskih politika mora da ide u pravcu smanjenja stope nezaposlenosti”, kazao je Striković.

Možete je pratiti uživo na našem portalu:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve