Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Papović poziva poslanike u Skupštini: Ne usvajajte izmjene o finansiranju partija

''Važno je znati, takođe, da izmjene ovog zakona nijesu samo ''tehničke prirode'' kako smo to mogli da čujemo ovih dana, već i suštinske jer se njima smanjuje obim kontrole zloupotreba javnih resursa'', ističe Papović

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da ne usvajaju dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja dok se Ustavni sud ne izjasni o ustavnosti i zakonitosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su i zvaničan razlog izmjena ovog zakona, saopštila je Biljana Papović, zamjenica izvršnog direktora CDT-a.

“Na ovaj način bi poslanice i poslanici, u slučaju da Ustavni sud ukine sporne izmjene zakona morali ponovo da mijenjaju Zakon o finansiranju političkih subjekata, odnosno da ga vraćaju u prvobitno stanje, što bi bilo neracionalno i negativno bi uticalo na pravnu sigurnost vezanu za zakonske obaveze partija, opština, državnih organa, i drugih obveznika zakona. Važno je znati, takođe, da izmjene ovog zakona nijesu samo “tehničke prirode” kako smo to mogli da čujemo ovih dana, već i suštinske jer se njima smanjuje obim kontrole zloupotreba javnih resursa”, ističe Papović.

Predloženim dopunama Zakona predviđeno je, naglasila je Papović, da se zabrane i ograničenja upotrebe javnih resursa primjenjuju tek od 23. avgusta, a ne od dana raspisivanja izbora.

“Na taj način predlagač je arbitrarno odlučio da računa na najkraće moguće trajanje kampanje od 60 dana, otvorivši prostor za zloupotrebu državnih i opštinskih resursa pod krinkom turističke sezone. Budući da naš parlament za gotovo dvije godine rada nije niti u jednom segmentu uspio poboljšati izborno zakonodavstvo smatramo, da bi bilo nedopustivo čak ići i korak nazad i imati lošija pravila od onih koje smo imali na prethodnim parlamentarnim izborima”, kazala je zamjenica izvršnog direktora CDT-a.

Ponovila je apel Skupštini da izmjene ovog zakona povuče sa dnevnog reda predstojeće sjednice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve