Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Papović: Politička zajednica umjesto političkog pomirenja

Postojanje političkih i identitetskih razlika je logično u demokratskom, višenacionalnom, viševjerskom i višekulturnom crnogorskom društvu i to ne treba shvatati kao nedostatak već kao izvor saradnje uz pretpostavku nekoliko zajednički prihvaćenih uslova koje uporno odbija dio opozicionih struktura – ocijenio je istoričar i poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović.

– Ukoliko svi politički faktori u Crnoj Gori prihvate da su državna nezavisnost, Ustav Crne Gore i građansko društvo s različitim identitetima okvir za političku saradnju, onda su ispunjeni uslovi da razlike nemaju lošu već afirmativnu ulogu. Tako i riječ razlika gubi negativno značenje i rješenje bi, umjesto u fiktivnom pomirenju, trebalo tražiti u crnogorskoj političkoj zajednici – smatra Papović.

On ističe da problem nije u razlikama već u tome što se u crnogorsku političku zajednicu nije uključio najveći dio opozicije, odnosno onaj dio koji se uobičajeno naziva prosrpskom opozicijom.

– Ona to nije uradila jer su za nju i dalje neprihvatljivi crnogorska državna nezavisnost, Ustav iz 2007. i građansko društvo. Ova opozicija nije samo protiv vlasti, već i protiv državno-političkog sistema, odnosno protiv crnogorske političke zajednice. Paradoksalno je da u takvoj situaciji ovi politički subjekti pretenduju da budu navodni pomiritelji – ističe Papović.

U stvarnosti, smatra on, ti prijedlozi o vještačkom pomirenju su samo paravan iza koga se odvija njihova borba za: postepeno ukidanje crnogorske nezavisnosti, svođenje Crne Gore na srpsku ili rusku ispostavu i nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog umjesto raznolikog građanskog društva.

– Pri tome afirmišu pogubnu bjelaško-četničku ideologiju s dopunama iz 90-ih. Njihova sklonost ka vaninstitucionalnom djelovanju samo pogoršava situaciju. Razumljivo je da se aktuelna crnogorska vlast ne može miriti s takvom politikom, jer bi to bilo mirenje s nestankom državnosti, identiteta i antifašizma Crne Gore – ocjena je Papovića.

On naglašava da je teško očekivati da aktuelni lideri ove opozicije mogu promijenti svoju politiku, ali je zato nužno da birači i mladi iz ovih partija shvate da njihovi lideri vode borbu protiv realnosti i logike, i na štetu svojih birača.

izvor: Pobjeda

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve