Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Papović: O suštini jednog anonimusa

''O različitostima i podjelama anonimus slabo zna i slabije razumije jer, izuzev pretencioznog demokratskog naziva svoje partije, nema vezu sa demokratijom''

Piše: Dragutin Papović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore 

U odgovoru na moj tekst Demokrate su dokazale koliko cijene sopstvene ličnosti. Poslanik koji je sastavio saopštenje bio je toliko uvjeren u svoje argumente da nije smio čak ni da se potpiše. Osim što mu fali kuraži nije vješt ni u skrivanju. Potuljenog anonimusa su odale prepoznatljive fraze, ali pošto se sam odrekao imena ni ja ga neću imenovati.

O različitostima i podjelama anonimus slabo zna i slabije razumije jer, izuzev pretencioznog demokratskog naziva svoje partije, nema vezu sa demokratijom. On nije ni shvatio moju tezu o značenju podjela u demokratskom društvu. Kaže da podjele „predstavljaju negativnu političku instrumentalizaciju razlika među ljudima“. Ja sam pisao o drugoj temi. Istakao sam da su podjele neminovnost u demokratskom društvu i da je suština demokratije u mirnom i pravednom rješavanju tenzija koje stvaraju podjele. Nasuprot tome stoji fašizam koji podjele rješava tako što ih brutalno ukida. Za tu tezu sam koristio knjigu Džejsona Stenlija, od koje je anonimus pročitao samo prvo poglavlje. Neka nastavi sa čitanjem. Prepoznaće svoju partiju u ostalim poglavljima knjige „Kako funkcioniše fašizam“.

Kada se ukoloni obilje podmetanja, demagogije i ništavnih iskaza, ostaje samo par teza anonimusa koje valja komentarisati jer potvrđuju stavove u mom tekstu. Kaže mi ovaj skriveni junak da bih, kao istoričar, morao da znam da su bjelaši i četnici dio prošlosti. Anonimus bi morao da zna da ja u tekstu nijesam pisao o nekadašnjim bjelašima i četnicima nego o živoj bjelaškoj i četničkoj ideologiji. Koliko su žive neka anonimus pita svog potpredsjednika Krapovića, koji je 2018. godine kao gradonačelnik Budve slavio 100. godišnjicu Podgoričke skupštine. Da li je četnička ideologija živa ili je stvar prošlosti neka pita svog partijskog kolegu i predsjednika SO Nikšić, mlađanog Vukovića, koji je glasao da na funkciju gradonačelnika Nikšića dođe, takođe, mlađani deklarisani četnik. Da li je on živ ili je četnički duh iz Drugog svjetskog rata?

Neka anonimus objasni zašto je u koaliciji sa Novom srpskom demokratijom, čiji predsjednik ima titulu četničkog vojvode i čija najveća partijska nagrada nosi naziv po Marku Dakoviću, najuticajnijem vođi bjelaškog pokreta. Zašto su Demokrate u koaliciji sa partijama čiji je program živa bjelaška i četnička ideologija? Zato što su identični. Razlika je samo u tome što Demokrate, u odnosu na DF, nemaju petlju da stanu iza svoje istinske ideologije. Nemaju ni vještinu da je sakriju, jer im se često omakne da je pokažu. Tako Demokrate nijesu glasale za smjenu ministra Leposavića. Potom su Demokrate podržale gradonačelnika Nikšića nakon što je negirao genocid u Srebrenici, iako su Demokrate glasale za Rezoluciji o ovom genocidu u kojoj se, između ostalog, pozivaju nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i djela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici. Na ovom primjeru se vide karakter i ideologija Demorkata.

Podsjeća me potajnica Demokrata da se „referendumski proces zbio prije petnaest godina i (da je) pitanje državnog statusa time trajno riješeno“. Samo je potvrdio ono što sam rekao o odnosu Demokratama prema referendumu. Oni su prihvatili silu realnosti da Crna Gora u međunarodnoj zajednici funkcioniše kao nezavisna i suverena država, ali suštinski ne priznaju ni referendumski proces ni rezultat. Uvjeriće me u suprotno samo ako potvrdno odgovore na pitanje: Da li je referendumski proces bio fer i demokratski? Neka objasne zašto su u koaliciji sa DF-om, koji tvrdi da je referendum pokraden. Da li su Demokrate saglasne sa tom tezom DF-a? Pojedini funkcioneri Demokrata, doduše tada kao omladinski pogon SNP-a, učestvovali su u sastavljanju Bijele knjige čiji je cilj bio da izmišljotinama naknadno ospore regularnost referenduma. Da li i dalje tako misle? Nezavisnost, suverenost i državnost Crne Gore prihvata i poštuje samo onaj ko referendumski proces prihvata kao fer i demokratski. Dok to javno ne urade Demokrate će biti samo djetinjasti demagozi koji su, zbog vlasti i privilegija, crvene kravate zamijenili crnogorskim značkama. Misle da je to dovoljno kako se ne bi vidjelo da se, umjesto za državne interese Crne Gore, bore za stvaranje „srpskog sveta“.

Kaže mi skriveni pametar iz Demokrata da je DPS tokom 30 godina vladavine promovisala segregaciju. Koliko je DPS vodio segregacijsku politiku najbolje svjedoči činjenica da je u ovome periodu Crna Gora, između ostalog, postala članica UN-a, Savjeta Evrope, NATO-a i da je otvorila sva pregovaračka poglavlja u pristupanju EU. Ili su ove uzorne međunarodne organizacije počele da primaju države sa segregacionim režimima ili se anonimus tokom odricanja svog imena odrekao i logike. Tvrdi još i da je DPS vodio anticrnogorsku, antihrvatsku, antibošnjačku, antialbansku i antisrpsku politiku. U najvećoj mjeri zahvaljujući DPS-u sačuvana je crnogorska državnost, a potom je vladajućom politikom DPS-a obnovljena državna nezavisnost. Za to vrijeme, anonimus i kompanija su bili na strani koja se, kako je to najbolje objasnio premijer Krivokapić, borila da Crna Gora ne bude država. Kad anonimus sastavi pamet neka razmisli ko je vodio anticrnogorsku politiku. Veli i da cilj Demokrata nije da Crnogorce prevodi u Srbe. Ne mora se meni pravdati. Neka to objasni mitropolitu Joanikiju kad sljedeći put njegovi lideri pođu da mu poljube ruke i skute. O „procrnogorskoj“ politici Demokrata najbolje govori to što bezuslovno podržavaju stavove i politiku ministarke Bratić.

Za navodnu antibošnjačku, antihrvatsku i antialbansku politiku DPS-a, neka pita predstavnike Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija koje se u savezu sa DPS-om preko 20 godina. Neka o tome pita i građane ovih nacionalnosti koji su funkcioneri, članovi, simpatizeri i glasači DPS-a. Istovremeno, neka se zapita kako to da je podrška Demokratama među ovim građanima minorna i zašto niko od ovih partija nije htio u skupštinsku većinu i Vladu sa Demokratama. Anonimus tvrdi da „Demokratska Crna Gora sve vrijeme radi na afirmaciji različitosti kao bogatstva našeg društva“.

Dovoljno je pogledati čistku u državnoj upravi pa se uvjeriti u istinitost ove teze. Za navodnu antisrpsku politiku DPS-a neka anonimus pita predstavnike nekadašnje Narodne stranke, koji su bili u koaliciji sa DPS-om do 2001. godine. Razlaz se nije desio zbog nacionalnog pitanja, već zbog državno-pravnog statusa. DPS je nekoliko puta pozivao prosrpske partije u koaliciju, ali je kamen spoticanja bio odnos prema državi, a ne prema naciji.

Takođe, DPS je tražio i njihov otklon od loših ideologija. DPS nije htio da pristane da Crna Gora bude marioneta Srbije, i da se umjesto za svoje bori za tuđe interese, ni da se promovišu antigrađanske i anticivlizacijske politike. Prosrpskim partijama u Crnoj Gori je trebalo više autonomnosti u odnosu na instrukcije iz srpske Vlade i više modernih shvatanja. No, to nije uticalo na ravnopravan odnos DPS-a prema građanima srpske nacionalnosti. Anonimus mi još prigovara: „Koncept je jasan: ako ste Srbin koji se protivi DPS-u, oni će pokušati da vas ponište tako što će vam prišiti odrednicu „četnik“, uz podrazumijevajuće optužbe o rovarenju protiv Crne Gore.“ Ovo je podmetanje. Podsjećam da sam napisao da su Srbi ravnopravan narod u Crnoj Gori, a da se DPS bori portiv bjelaške i četničke ideologije. Polazeći od sebe demokratski anonimus misli da su svi Srbi bjelaši ili četnici, a to nije tačno.

Anonimus optužuje DPS da se poistovjećuje sa državom. To DPS nije izjavio, ali je tačno da bez državotvorne politike DPS-a Crna Gora danas ne bi bila suverena i nezavisna, a vjerovatno ni država. Da su se pitali sadašnji članovi Demokrata, a bivši pripadnici SNP-a i sličnih partija, Crna Gora bi danas, u najboljem slučaju, bila autonomna oblast Srbije u kojoj bi najveći događaj bila posjeta načelnika Zlatiborskog upravnog okruga, a sadašnje Demokrate bi u najboljem slučaju bili opštinski referenti. Zahvaljujući uspjehu državotvorne politike DPS-a Demokrate i njihovi koalicioni partneri su se okitili najvišim državnim funkcijama.

Veli anonimus i da je isticanje državotvorne politike DPS-a maska za pohlepu i privilegije. Ako ga interesuju pohlepa i privilegije neka anonimus pogleda dogovor između njegove i drugih vladajućih partija prema kojem je izvršena čuvena podjela funkcija po dubini. Koaliciji ,,Mir je naša nacija“ je pripala pozicija izvršnog direktora: Elektroprivrede, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, Pošte, Luke Bar, Skijališta Crne Gore, Uprave za saobraćaj, Uprave javnih radova, Zavoda za zapošljavanje, Regionalnog vodovoda, Instituta ,,Simo Milošević“, Arhiva, Civilnog vazduhoplovstva, Radio-difuznog centra i Zavoda za dječiju i socijalnu zaštitu. Demokratama i saradnicima su pripale funkcije predsjednika odbora direktora: Rudnika uglja Pljevlja, Željezničkog prevoza, Budvanske rivijere, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Monteputa, Montenegrobonusa i Instituta za crnu metalurgiju. Ovo je pravi primjer zakonitosti, skromnosti i depolitizacije o kojoj anonimus i družina drže predavanja.

Demokrate su dio skupštinske većine i Vlade koje, na bazi bjelaško-četničke ideologije i pod komandom SPC, vode politiku protiv državnosti i nezavinosti Crne Gore. Crnu Goru tretiraju kao okupirani plijen koji dijele na osnovu dogovora „po dubini“. Na bazi nacionalnih, vjerskih i političkih razlika portjeruju nepodobne. Ukidaju demokratiju i društvene različitosti i stvaraju fašistički koncept „srpskog sveta“. To je suština parole „Pobjede, a ne podjele“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve