Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Papović: Nadležni tolerišu fašizam u Crnoj Gori, vlast dokazala da su sankcije Rusiji farsa

Papović smatra da je odluka nadležnog tužilaštva da nema elemenata krivičnog ni prekršajnog djela kao i ćutanje Vlade i predstavnika vlasti – dokaz da je njihova osuda ruske agresije na Ukrajinu i pridruživanje sankcijama EU prema Rusiji obična propagandna farsa

Skup na Sastavcima tokom kojeg su u Podgorici, u sred bijela dana i uz “budno oko” policije koja je obezbjeđivala (kako su rekli) nenajavljeno okupljanje, isticani fašistički simboli ruskih okupatora i širene zastave sa mapom ”sprskog Kosova”, za Upravu policije i ODT je, po svemu sudeći, regularna stvar.

Isticanje ruske zastave sa simbolom “Z” pod kojim trupe te države već godinu vrše agresiju nad Ukrajinom naišlo je na burnu reakciju i osudu javnosti, ali iz Uprave policije saopšteno je kako tokom skupa nije bilo narušavanja javnog reda i mira, a iz Osnovnog državnog tužilaštva da u tome nema elemenata krivičnog djela.

Ovako se podržava plan režima u Moskvi i sprovodi sličan u Crnoj Gori

Istoričar i poslanik DPS-a Dragutin Papović, za Portal Analitika ocijenio je da skup na kojem je istaknut znak ”Z” predstavlja podršku agresiji Putinovog režima i ”denacifikaciji Ukrajine”.

”Tako se u stvari podržava plan režima u Moskvi da uništi Ukrajinu kao nezavisnu državu i da uništi ukrajinsku naciju. Drugi dio poruke sa ovog skupa je da se sličan plan, za sada na miran način, sprovodi u Crnoj Gori jer je glavni zastupnik ruskih interesa u Crnoj Gori mitropolit SPC (Crkve Srbije) Joanikije izjavio da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina. Isticanje mape Kosova u granicama Srbije je poruka da postoji političko i ideološko jedinstvo Putinovnog režima, režima Aleksandra Vučića i njihovih vazala u Crnoj Gori”, poručio je Papović.

Sramota za državu

On smatra da je odluka nadležnog tužilaštva da nema elemenata krivičnog ni prekršajnog djela kao i ćutanje Vlade i predstavnika vlasti – dokaz da je njihova osuda ruske agresije na Ukrajinu i pridruživanje sankcijama EU prema Rusiji obična propagandna farsa.

”Veći dio ovih političkih partija iskreno podržava Rusiju odnosno Putinov režim, dok ostali tolerišu takvo ponašanje. To je dokaz da Vlada i skupštinska većina vode anticivilizacijsku politiku. Ujedno, to je i politika suprotna principima EU i NATO, tako da tolerisanje i podsticanje ovakvog skupa od strane najviših državnih organa u Crnoj Gori ima višestruko negativne posljedice”, izričit je Papović.

Takva vladina politika, kako poručuje, nanosi sramotu državi.

“Čak i u Rusiji, uprkos žestokom progonu, postoji otpor agresiji na Ukrajinu. Glavni ruski opozicionari su osuđeni na zatvorske kazne zbog protivljenja ratu u Ukrajini. Zbog toga je u Rusiji uhapšeno oko 20.000 građana, a oko 700.000 je napustilo Rusiju”, podsjeća Papović.

Ohrabrivanje zahuktalog fašizma

Ukazuje i da tolerantan odnos prema ovakvim situacijama drastično šteti međunarodnom ugledu Crne Gore.

”Takvo ponašanje ohrabruje ionako zahuktali fašizam, odnosno četničku ideologiju. Podsjećam da je krajem oktobra 2022. na fudbalskoj utakmici u Petrovcu došlo do izliva nacifašizma prema fudbalerima iz Plava. Nakon toga je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru ocijenilo da u ponašanju dijela navijača FK Petrovac nema elemenata krivičnog djela. Ova dva slučaja govore da nadležni državni organi tolerišu fašizam u Crnoj Gori. Kad državni organi fašistima pošalju takvu poruku, onda im je to, u stvari, ohrabrenje da sa verbalnog pređu na fizičko nasilje”, smatra Papović.

Ideologija koja je propagirana prije nekoliko dana na Sastavcima, kako dodaje naš sagovornik, zapravo je suština političkih programa pojedinih partija i kandidata za predsjednika države Crne Gore.

”Zato nema sumnje da će, ukoliko dobiju šansu, takvu politiku sprovoditi sa bilo koje pozicije vlasti”, navodi Papović.

Napominje da bi veliki skandal izbio da se, recimo, u Njemačkoj ili u drugim zapadnoevropskim državama održi skup na kojem bi se istakla ”svastika”. Kako ističe, čitava situacija bi se neminovno okončala sudskim postupkom i izrečenom zatvorskom kaznom.

”Na isti način bi trebalo tretirati isticanje znaka „Z“. Sadašnja vlast u Crnoj Gori ove pojave tretira kao „demokratsku inkluziju“ i „slobodu mišljenja“. Ako se fašizmu omogući legalan i ravnopravan status, posljedica je eksplozija nasilja”, govori Papović.

Krivični zakonik omogućava kažnjavanje fašističkih nedjela

U Skupštini Crne Gore je krajem prethodne godine, bez veće rasprave odbijen Prijedlog zakona o zabrani upotrebe fašističkih simbola. Kako Papović navodi, time je napravljena namjerna i teška greška.

”Ipak, to ne sprečava državne organe da se bore protiv fašizma. Postojeći Krivični zakonik omogućava kažnjavanje fašističkih nedjela, jer su u članu 370 propisane oštre zatvorske kazne za izazivanje mržnje na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. No, kad nadležni organi odluče da ne sprovode zakon, onda to dokazuje svjesno tolerisanje fašizma”, ističe on.

Dodaje da su istorijski procesi i ideologije dugotrajni, te da zbog toga imamo utisak kretanja u krug.

”Fašizam je napunio 100 godina. U Drugom svjetskom ratu je poražen, ali nije uništen. Ta ideologija se širom svijeta obnavlja i prilagođava, ali joj je cilj isti. Ovi događaji nijesu početak nego nastavak fašizma”, zaključuje Papović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Doclea
15.02.2023-13:15 13:15

Odlično ali jačii je dr.Ćosović istorićar od dr.Papovića.
Prvi vazda navija za našu stvar a drugi samo pred izbore. Prvi mnogo često piše a ovaj drugi vrlo rijetko.
Namjesto dr.Papivića treba pistavit dr.Ćodovića u naše rukovostvo.