Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Papović: Abazović se dogovorio sa kreatorima ”srpskog sveta”

Abazović zna da je ''srpski svet'' samo novi naziv stare velikosrpske nacionalističke politike čiji je cilj da uništi crnogorsku državnost. Iza relaksirane maske Abazović zna da ovo nije mrtvo pitanje prošlosti, već živa politika vlasti u Srbiji i u Crnoj Gori. No, Vučić i Mandić su Abazoviću omogućili poziciju jednog i jedinog potpredsjednika Vlade i on je u svjesnoj, pragmatičnoj i harmoničnoj koaliciji sa Vučićem i Mandićem.

URA je najopasniji član vladajuće koalicije, jer ima kameleonsku prirodu. Reklamira se kao procrnogorski, proevropski i ekološki pokret, dok se u stvarnosti njena antidržavna politika ne razlikuje od DF-a, a njena demagoško-populistička ideologija od Demokrata. URA daje presudnu podršku da se funkcioneri i pristalice partija koje se bore za stvaranje ‘srpskog sveta’ rasporede na većinu najznačajnijih funkcija u državnom sektoru, kaže u intervjuu Vikend novinama istoričar, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Dragutin Papović.

Na pitanje o izlasku iz političke krize, te eventualnom objedinjavanju političkih subjekata koji su proevropski, građanski orijentisani, Papović vrlo jasno poručuje da su “proevropske i istovremeno procrnogorske snage u opoziciji”, te da su vanredni parlamentarni izbori jedini demokratski izlaz iz krize.

Do tada, kako kaže, građani će morati da trpe ovo što su većinski izabrali 30. avgusta.

Gospodine Papoviću, dok se čitav region digao na noge nakon poruka srpskih zvaničnika na čelu sa Aleksandrom Vulinom, da je “srpski svet” njihov zadatak, Vlada Crne Gore je spokojna. Njen potpredsjednik Dritan Abazović u nedavnoj polemici sa Vama je čak izjavio da svi treba da budemo spokojni zbog izjava Vulina, Mandića… Zašto je Abazović tako relaksiran i bezbrižan dok naši zapadni partneri sve otvorenije ukazuju na opasnost srpskog velikodržavnog projekta po čitav region, posebno BiH i Crnu Goru?

Papović: Potpredsjednik Vlade toleriše i podržava ideju “srpskog sveta” jer je u koaliciji sa njenim tvorcima i realizatorima. Biti u koaliciji sa DF-om je isto što i biti u koaliciji sa Aleksandrom Vučićem i Aleksandrom Vulinom. Abazović zna da je “srpski svet” samo novi naziv stare velikosrpske nacionalističke politike čiji je cilj da uništi crnogorsku državnost.

Iza relaksirane maske Abazović zna da ovo nije mrtvo pitanje prošlosti, već živa politika vlasti u Srbiji i u Crnoj Gori. No, Vučić i Mandić su Abazoviću omogućili poziciju jednog i jedinog potpredsjednika Vlade i on je u svjesnoj, pragmatičnoj i harmoničnoj koaliciji sa Vučićem i Mandićem. Abazović je to iskoristio da bi postao glavni djelilac nepravde u Crnoj Gori. On odlučuje ko je sumnjiv, ko će biti uhapšen, a ko osuđen. Abazović zbog ogromnih vlastodržačkih želja toleriše i pomaže vođe “srpskog sveta”.

Zašto toleriše?

Papović: Oni su njemu dali neslućenu moć, a on njima državu Crnu Goru. To je prosta politička trgovina. “Naši zapadni partneri” kako ih Vi nazivate, od početka su znali šta je “srpski svet” i podržali su pristalice “srpskog sveta” da dođu na vlast, a sada upozoravaju na opasnost. Samo nije jasno da li upozoravaju sebe ili one koji su od početka govorili šta je bio cilj litija i njihovog “dragog mitropolita”.

Vi ste nekoliko puta otvoreno prozvali GP URA, spočitavajući ovom političkom subjektu da je trojanski konj “srpskog sveta” te da je tvorac “kataklizmičkog apsurda u kome Crnom Gorom rukovode njeni najveći neprijatelji” Imate li objašnjenje zašto to URA radi?

Papović: URA je najopasniji član vladajuće koalicije, jer ima kameleonsku prirodu. URA se reklamira kao procrnogorski, proevropski i ekološki pokret, dok se u stvarnosti njena antidržavna politika ne razlikuje od DF-a, a njena demagoško-populistička ideologija od Demokrata. Propaganda GP U RA djeluje kao anestezija na građane koji su posvećeni građanskoj, nezavisnoj i evropskoj Crnoj Gori. URA ih uspavljuje frazama o pomirenju, o neupitnosti crnogorske nezavisnosti, o integraciji u EU i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

S druge strane, URA daje presudnu podršku da se funkcioneri i pristalice partija koje se bore za stvaranje “srpskog sveta” rasporede na većinu najznačajnijih funkcija u državnom sektoru. Tako su u obrazovnom sistemu, zahvaljujući GP URA , od vrtića do univerziteta, na glavne funkcije imenovani otvoreni zagovornici nestanka države Crne Gore i promoteri zločinačke bjelaško-četničke ideologije. URA to dozvoljava kako bi njen predsjednik imao nekontrolisanu moć nad javnom i tajnom policijom i pravosudnim sistemom. Politika GP URA je podređena sirovoj megalomanskoj ambiciji njenog predsjednika i to je jedini program GP URA. Ovo su shvatili neki od osnivača GP URA i zato su je napustili.

Nova većina uporno proziva DPS da iza promocije Crne Gore kao građanske, sekularne antifašističke države stoji pokušaj dizanja tenzija i produbljivanja podjela koje “pomiritelji” i “oslobodioci” pokušavaju da prevaziđu. Služe se zamjenom teza da je DPS, nakon promjene vlasti, govorio kako će nestati Crne Gore, kako će izaći iz NATO, pa se ništa nije desilo. Vaš komentar?

Papović: Dok je predvodio Vladu DPS je upozoravao šta bi se desilo ukoliko bi upravljanje državom preuzeli oni koji su se cijelog života borili protiv državnosti i nezavisnosti Crne Gore i oni koji su sve vrijeme bili protiv skladnog viševjerskog i višenacionalnog društva. Odgovor tadašnje opozicije i većine NVO je bio da je to samo propaganda koja izaziva podjele kako bi DPS sačuvao vlast. Od formiranja ove Vlade pokazalo se da je DPS bio u pravu.

Nije riječ o moći DPS-a da predviđa budućnost, nego samo o ukazivanju na očiglednu izvjesnost. Ako neko dok je u opoziciji osporava državnost i nezavisnost Crne Gore, onda je izvjesno da će to raditi i kada postane vlast. Ako neko dok je u opoziciji promoviše četničku ideologiju i saopštava da mu je ratni zločinac Ratko Mladić nacionalni heroj, onda je izvjesno da će to raditi i kada postane vlast. Naivno je očekivanje da će se te političke partije i njihovi predstavnici promijeniti samo zato što su iz opozicije prešli u vlast. Koalicija oko DF-a nije odustala ni od izlaska iz NATO, ni od povlačenja priznanja države Kosovo, ni od četničke ideologije, ni od pripajanja Crne Gore Srbiji, ni od uništenja crnogorske nacije. Radi se samo o faznom ostvarivanju tih ciljeva.

Što je bila prva faza, u kojoj smo sada…?

Papović: Prva faza je bila da se DPS ukloni sa vlasti, i to ne toliko zbog same vlasti koliko zbog potrebe da se svrgne najmoćnija državotvorna partija. Bez DPS-a u vlasti crnogorska državnost postaje ranjiva i erozivna, a evroatlantska politika nema perspektivu. Druga faza je u toku. To je ucjenjivanje ove tehničke Vlade kako bi se zauzele funkcije “po dubini”. Kada se kadrovi DFa ukorijene u državnom sistemu, slijedi treća faza. To jeobaranje ove Vlade (što je cilj protesta DF-a zakazanih za septembar) i formiranje Vlade u kojoj će lideri DF-a imati glavne funkcije. Tako se otvara put za realizaciju njihovih glavnih političkih ciljeva. DPS upozorava što je njihov cilj prije nego što se desi promjena, a ako se desi, onda je kasno za upozorenja.

Ministarka četiri resora napravila je neviđenu čistku u prosvjeti tjerajući stotine direktora i imenujući nove koji su svi od reda učestvovali na litijama ili ih otvoreno podržavali, koji baštine četničku ideologiju i to otvoreno, koji su protiv NATO… Sve to prolazi mimo reakcija akademske zajednice, nacionalne akademije nauka i umjetnosti, mimo intelektualaca, čast izuzecima… Imate li objašnjenje o čemu se radi?

Papović: U Crnoj Gori ne postoji akademska zajednica, a i kada bi postojala, ne vjerujem da bi imala jedinstven stav o bilo čemu. Sve što se može očekivati iz CANU je da akademici saopšte ili prećute svoj stav. Skoro svi su izabrali ovo drugo. Isto je i sa intelektualcima. To je njihovo pravo. No, ostaće zapisano ko je reagovao, a ko je ćutao.

Kakve posljedice će po obrazovni sistem, po njegovu stabilnost, prije svega, ostaviti dešavanja u prosvjeti, odnosno brutalni revanšizam ministarke Bratić?

Papović: Ministarka Bratić je, prije svega, pokazala da nema sposobnost da rukovodi sistemom kako bi se obavio osnovni zadatak redovni vaspitno-obrazovni proces. Pod njenim rukovođenjem resor prosvjete se raspao. Isto je i u ostala tri resora. Ministarka Bratić je, prije svega, nesposobna za ovaj posao. O tome svjedoče njeni saradnici koji su je napustili. Jedino u čemu se dokazala je sprovođenje ideološko-političke čistke. To je bilo predvidljivo.

Ako se za ministarku prosvjete imenuje deklarisana “žena-četnik” i negatorka crnogorske nacije, jezika i kulture, onda je čistka preko 250 direktora predvidljiva i predvidljivo je da će, između ostalih, avanzovati opskurni liti jaši i četničke vojvode. Zbog oštrih kritika ovakve politike ministarke, premijer Krivokapić je u Skupštini optužio poslanike opozicije da nasrću na život Vesne Bratić. Niko ne dira život ministarke Bratić, već se s razlogom kritikuju njeni loši potezi. Trebalo bi pitati premijera kako se naziva kada ministarka Bratić jednim nezakonitim potezom smijeni preko 250 direktora, a mnogima ne ostavi mogućnost da nastave rad u školama? Da li je to nasrtaj na njih i živote njihovih porodica?

Kako komentarišete pokušaje Abazovića da opravda postupke Bratić ke, tvrdeći da joj neko podmeće od njenih saradnika u štancovanju rješenja o razrješenju, u kojima ima mnogo grešaka. Za njega nije bitno ko su novi direktori, način na koji su prethodni smijenjeni, već greške u rješenjima…

Papović: Za postupke Vesne Bratić glavnu krivicu i odgovornost ima URA, odnosno Dritan Abazović. Bez podrške GP URA i Abazovića Vesna Bratić nikada ne bi bila ni blizu Ministarstva. Da oni to hoće, ministarka Bratić bi već sjutra morala da podnese ostavku. Umjesto toga, imamo dvoličnu predstavu GP URA. Tako poslanica Božena Jelušić ističe daje nezadovoljna stanjem u prosvjeti i da je nezadovoljna radom ministarke. Rezultat tog nezadovoljstva je da Vesna Bratić i dalje ministruje. Abazović, jelušić i ostali iz GP URA nijesu prijetnja već garancija za ministarsku funkciju Vesne Bratić.

Kako vidite izlaz iz aktuelne političke, ekonomske, zdravstvene, obrazovne krize? Da li je moguće bilo što postići nekim eventualnim kompromisom između proevropskih snaga na crnogorskoj političkoj sceni, o čemu se govori, ili su vanredni izbori jedino rješenje?

Papović: Pro evropske i istovremeno procrnogorske snage su u opoziciji. Zadatak opozicije je da konstatno napada i, po mogućnosti, sruši Vladu kako bi što prije došlo do vanrednih parlamentarnih izbora. To je jedini demokratski izlaz iz krize. Do tada, građani će morati da trpe ovo što su većinski izabrali 30. avgusta.

Vlast ne krije da za Tužilacki savjet traži dokazane protivnike DPS-a

Upravo je njemački ambasador upozorio da ne treba birati članove Tužilačkog savjeta prije ljetnje pauze, podsjećajući da su se već kritički izjasnili o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, s obzirom da nijesu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije. Vi ste na jednoj od sjednica skupštinskih radnih tijela upozorili da se maltene već zna ko će biti izabran i da ćemo imati Tužilački savjet koj i je pod direktnom kontrolom nove vlasti. Na čemu temeljite takve tvrdnje? Kako komentarišete upozorenje njemačkog ambasadora?

Papović: Upozorenje ambasadora Njemačke je neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja suverene države. To je pokazatelj suvereniteta od uspostavljanja ove skupštinske većine i Vlade. Takođe, to govori i da dio vladajućih partija legitimitet svoje vlasti zasniva na naredbama iz moćnih ambasada, a ne na, kako Ustav predviđa, demokratski izraženoj volji građana. Izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu su urađene suprotno Ustavu i suprotno mišljenju Venecijanske komisije. Zato ni Tužilački savjet koji će se formirati prema tim izmjenama i dopunama zakona ne može biti ustavan ni u skladu sa pozitivnim evropskim standardima u ovoj oblasti.

Cilj ovih izmjena nije poboljšanje rada Tužilačkog savjeta i poboljšanje Državnog tužilaštva, već njegovo stavljanje pod direktnu kontrolu partija koje čine skupštinsku većinu i Vladu. Njihov cilj je politički revanši – obračunaju sa opozicijom i traže članove za Tužilački savjet koji će biti samo izvršioci njihovog revanšizma. To se vidjelo prilikom konsultativnog saslušanja kandidata za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika.

Na šta konkretno mislite?

Papović: Većina kandidata se preporučivala za članstvo u Tužilačkom savjetu time što su se navodno uvijek borili protiv DPS-a, dok se drugi dio kandidata prijavio na oglas zbog karijerističkih pobuda i bez potrebnog iskustva da bi se nazvali uglednim pravnicima. Poslanici vladajuće koalicije su od ovog saslušanja napravili trećerazrednu farsu u kojoj se nije ni krilo da se traže dokazani protivnici DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Papović: Abazović se dogovorio sa kreatorima ”srpskog sveta” – CG Vijesti
31.07.2021-08:35 08:35

[…] Aktuelno […]