Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Pantelić: Spajićeva kandidatura greška, podršku usmjeriti ka Bečiću

Ipak, misli da je taktička greška to što se Spajić kandidovao jer sama funkcija predsjednika nije mnogo bitna bez uporišta u parlamentu

Svi potezi političkih subjekata u ovom trenutku su iskalkulisani i usmjereni ka što boljem rezultatu na predsjedničkim izborima kaže za televiziju “Nova” novinar i kolumnista Željko Pantelić. Tako,  dodaje, Nebojša Medojević ima zadatak da napada Milojka Spajića, dok Andrija Mandić igra ulogu dobrog policajca jer je svjestan da vlast mora dijeliti sa Evropom sad. Ipak, misli da je taktička greška to što se Spajić kandidovao jer sama funkcija predsjednika nije mnogo bitna bez uporišta u parlamentu. Prema njegovom mišljenju,  racionalna odluka anti-DPS strane bila bi podrška jednom kandidatu –  Aleksi Bečiću.

“On je neko ko je zaista mogao biti otjelotvorenje predsjednika možda kakvog i treba CG, jer Bečić je sa svojim ponašanjem kao predsjednik Skupštine, pokazao da ima državnički kapacitet i da sasluša drugog, da balansira između strana, i čini mi se da mu više priliči da bude predsjednik nego premijer, tako da mislim da možda je trebalo ići u tom smjeru i da je to bilo najbolje rješenje”, kazao je on.

Pantelić smatra da ni Milu Đukanoviću više pozicija predsjednika nije interesantna jer  shvata da u budućoj podjeli karata, DPS ne može sam vršiti vlast.

“Postoji velika vjerovatnoća da suverenistički blok izabere nestranačkog kandidata mislim da je Đukanović u ovih 30 godina pokazao tu dozu pragmatičnosti, ne uvijek, ali u brojnim situacijama je zato uspio da ostane ili da ojača vlast, zato mislim da oni vagaju veoma pomno ko bi mogao da bude ta licnost koja bi mogla da pobijedi, odnosno koja u očima javnosti ne bi predstavljala 30-godišnju vladavinu DPS-a”, istakao je Pantelić.

Nije optimista da će uskoro biti parlamentarnih izbora. Izbori ne odgovaraju nikom, pa ni Evropi sad kojoj je potrebno vrijeme za jačanje partijske infrastrukture. Najvjerovatnija opcija je da će Abazović i dalje ostati premijer. Upoređuje to ponašanje sa onim što u Podgorici radi, odlazeći gradonačelnik Ivan Vuković, a cilj URE je ističe jasan – zadržati parlamentarni status.

“U sledećom sazivu URA nece imati tu ulogu i toga je Abazović svjestan, zato je njegova politika sada, što duže trajem – to bolje zato što on i SNP mogu da postave ljude po dubini, postave infrastrukturu koja bi im omogućila da na izborima pređu izborni prag. Kao sto je govorio Đulio Andreoti italijanski višestruki premijer, vlast te troši, ali još više te troši kada nemaš vlast, tako da oni su toga svjesni i zbog toga žele da što duže ostanu na vlasti”, kazao je Pantelić.

Dogovor oko sudija Ustavnog suda pozitivan je korak, ali Pantelić ne isključuje mogućnost iznenađenja na sjednici 27. februara, jer su nas partije navikle da nijednom njihovom dogovoru ne treba bezuslovno vjerovati.

“Ja ne bih ni problematizovao mnogo tu priču oko političkog plijena ponude dok je to uravnoteženo, mi imamo u Americi pa znamo da njihove članove Vrhovnog suda bira predsjednik po svojoj političkoj volji, imali smo slučaj da Donald Tramp je izabrao sudije koje su preobratile jedan od ključnih federalnih zakona SAD, koji se tiče abortusa”, ističe Pantelić.

Dogovor, ipak, neće dramatično ubrzati naš put ka Evropskoj uniji, tvrdi Pantelić, jer je ta prilika prošla već, a pitanje je kada će doći sledeća.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
blam
09.02.2023-21:24 21:24

Bečić “da balansira između strana” ??? Pa taj balansero je pokazao da je samo balansero i ništa više od toga. Svetosavac, plagijator, drekavac, žongler + OBIČNI NADUVENI BANDOGLAVI BALANSERO!