Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Pandemija pokazala važnost saradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Podsjećajući na važnost promovisanja univerzalne zdravstvene zaštite, predsjednik Bečić je iskazao spremnost i otvorenost za intenzivniju saradnju sa Kancelarijom SZO u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom, i naglasio da je izazov pandemije pokazao važnost saradnje i solidarnosti sa SZO.

„Pažljivo smo slijedili sve preporuke SZO, cijenići donacije i pomoć partnera. Skupština Crne Gore ulaže velike napore u pravcu afirmacije značajnih društvenih pitanja, a zdravstveno-epidemiološka situacija zauzima posebno mjesto“, rekao je predsjednik Skupštine.

Podsjećajući na važnost promovisanja univerzalne zdravstvene zaštite, predsjednik Bečić je iskazao spremnost i otvorenost za intenzivniju saradnju sa Kancelarijom SZO u Crnoj Gori.

On je naglasio da iskustvo sa pandemijom iziskuje jačanje kapaciteta za prevenciju i pripremljenost na zdravstvene krizne situacije.

Tokom sastanka, on se osvrnuo na nedavno održanu sjednicu posvećenu problematici imunizacije u Crnoj Gori i u tom kontekstu, pozdravio današnje učešće direktora Klugea na sjednici nadležnog radnog tijela.

„Crna Gora među 53 zemlje za mene ima politički prioritet, a naročito kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana“, kazao je direktor Kluge.

On je naveo da „želi da bude Regionalni direktor koji će jačati saradnju sa Parlamentom jer je svjestan uloge parlamenta u pogledu demokratije, a demokratija se odnosi ne samo na zakonodavstvo, već i na dobro zdravlje građana“.

Uputivši pohvale za napore u borbi protiv Covida-19, direktor Kluge je izrazio očekivanje da će ubrzavanje vakcinacije i međunarodna solidarnost doprinijeti poboljšanju zdravstvene situacije jer je pandemija pokazala da bez ulaganja u zdravlje nema „ekonomije, turizma, bezbjednosti ni daljeg razvoja“.

Direktor Kluge je upoznao predsjednika Bečića sa aktuelnim projektima i izrazio spremnost da kroz buduće projekte sarađuje sa Parlamentom i Vladom Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da je podrška Skupštine od ključnog značaja kako bi brojna pitanja i inicijative ove krovne institucije u oblasti zdravstvene zaštite bila adekvatno i pravovremeno prepoznata.

Sastanku je prisustvovala i šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve