Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, izjavio je da su Sjedinjene Države čine sve da Crnoj Gori pomognu u borbi protiv dezinformacija.

Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan

Palmer je, tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder – vašingtonski internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana, kazao da SAD pruža pomoć kako bi Crna Gora razvila kapacitete za identifikovanje dezinformacija.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara ukazuje da pomoć ima više aspekata.

“Dio te podrške je tehničke prirode, ali ogleda se i u razvijanju sposobnosti za nadgledanje prostora u koji se slivaju informacije kako bi dezinformacije bile prepoznate.Takođe, pomažemo i u razvoju kontranarativa. Sa naše tačke gledišta, kada uočimo primjenu takve vrste kampanje u Crnoj Gori, ili drugdje u regionu – skrenućemo pažnju na to i pomoći da se istina razluči od dezinformacija. Sa ciljem da otežamo stranama koje informacije koriste za potpirivanje nepovjerenja”, zaključuje Palmer.

Glas Amerike podsjeća da je Centar izuzetnosti NATO za stratešku komunikaciju (STRATCOMCOE) u maju objavio publikaciju u kojoj je analizirao mehanizme koje ruske državne informativne agencije i mediji koriste za širenje narativa čiji je cilj usporavanje evro-atlantskih integracija Balkana i polarizacija među stanovništvom tog područja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve