Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ovo je pitanje koje je ”srušilo” ministra Leposavića

Pitanje koje je ''srušilo'' ministra leposavića, postavio je u Skupštini Crne Gore poslanik DPS-a Andrija Nikolić

Premijer Zdravko Krivokapić juče je pokrenuo poroceduru za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića zbog njegovih stavova o genocidu u Srebrenici.

Pitanje koje je “srušilo” ministra leposavića, postavio je u Skupštini Crne Gore poslanik DPS-a Andrija Nikolić:

“Da li ste vi kao ministar pravde, koji je zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate, da prihvatite, da se u Srebrenici dogodio genocid i da li pokazujete spremnost da se poklonite žrtvama?”

Leposavić je odgovorom izbjegao da kaže svoj stav na ovu temu, ali je rekao da je sud u Hagu gdje je suđeno za genocid u Srebrenici “izgubio svoj legitimitet”.

Leposavić je započeo odgovor tako što je Nikoliću poručio da je njegovo pitanje konkretno, ali da nije korektno.

“Nije na ministru pravde, kao što nije ni na bilo kojem drugom pojedincu, koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina”, rekao je Leposavić.

Ministar je potom objasnio da je upitan da li su ratni zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru.

“Ja to ne znam. Mogu samo da vjerujem sudijama iz Haga. Bilo onima koji su glasali za ovakvu pravnu kvalifikaciju, bilo onima iz istog sudskog vijeća koji su o ovom pitanju dali ili izdvojeno ili posebno mišljenje“, istakao je Leposavić.

Ministar Leposavić je kazao kako je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kada je utvrđeno da su dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosmetu uništeni u tom sudu.

Ministar je kazao da neće sporiti osjećanja i uvjerenja Bošnjaka i Muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju.

Nikolić je rekao da se ministar nevješto sakrio iza formulacija kojima negira da se dogodio genocid u Srebrenici.

“Genocid je ono što se utvrdi da je genocid, a sud je rekao da je to bio genocid. U julu ’95 godine više od 8.000 mušakraca i djece u nekoliko dana. Nije nevažno kakav će odnos biti određene političke ličnosti, u odnosu na to da li ćete negirati ili prihvatiti činjenicu da se u Srebrenici desio genocid. Sud je formulisao svoj odnos prema tome i vi kažete da ne postoje relevantne činjenice na osnovu kojih bi se izjasnili. Nažalost na Balkanu i dalje preovladava postratni mentalitet zato što uzroci rata nisu transformisani u formu kohabitacije koja podrazumijeva da je BiH država priznata od strane svih. Zato ste vi dužni da zauzmete civilizacijski odnos prema ovoj strahoti”, istakao je Nikolić.

Pitanje Nikolića i odgovor Leposavića možete pogledati na 3:54:00 u videu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
06.04.2021-18:28 18:28

Mi vrlo cijenimo , volimo i obozavsmo Andriju i tepamomu Andro dva.Sjutracemo na vanrednom susretu uz zastavu kavu i rakiju sa najblizim komsijama slusati njegova izlaganja. Uz izlozene slike Andra 1 i Andra 2 ce svaki ucesnik ponavljati naglas njegove brilijantne diskusije . Naravno dacemo procitati i diskusije Andra 1 ali ne onaj nekulturni deo.Na krajuce najstariji barjaktar dignuti zastavu a micemo svi uglas uzkliknuti EVIVA ANDRO DVA!Vladimiru tepamo Vladeta ali njegove diskusije necemo deklamovati jer je mnogo pametniji od nas a vecina komsija i ne razumije sta je reko. Ipak cemo procitati njegovu najkracu diskusiju a diplomac sa FCJK… Pročitaj više »