Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ova vlast vodi Crnu Goru u sunovrat

Optimizam koji se desio prošle godine bio je nadahnut euforijom i nadom da će nova vlast donijeti boljitak. Sasvim suprotno, ona je donijela podjele, mržnju, razdor u familijama i kompletnom društvu, rast nezaposlenosti, rast cijena, totalni kolaps sistema, forsiranje crkvenih tema i nasrtanje na crnogorski identitet, jednu ogromnu neozbiljnost u vođenju države, tako da nema funkcionera koji nije postao predmet sprdnje, smatra politikolog Alek Barović

Crna Gora se kreće pogrešnim putem na svim poljima. Taj put vodi u veoma težak položaj i stanje, kako ekonomsko tako i ono još važnije, društveno. Polako se klizi u sunovrat i velike probleme, kazao je u razgovoru za Dnevne politikolog Alek Barović, komentarišući nedavno istraživanje Centra za građansko obrazovanje i agencije Damar.

Istraživanje CGO i agencije Damar pokazalo je da raste broj građana koji misle da se Crna Gora kreće pogrešnim putem. Pošto je onih koji vjeruju da su tekuća kretanja pogrešna 45,9 odsto, u odnosu na 35,5 odsto od prošle godine, koja dešavanja i poteze Vlade biste izdvojili kao ključne za porast ovakvog mišljenja građana?

Barović:U Crnoj Gori postoji određeni procenat građana koji su bili nezadovoljni djelovanjem bivše vlasti, a pri tom ne dovode u pitanje crnogorsku nezavisnost i slična identitetska pitanja, ili čak više, najveći procenat njih je glasao 2006. za obnovu crnogorske nezavisnosti, ali put kojim je Crna Gora krenula i kakva je bila za vrijeme vladavine DPS jednostavno nije ono što su oni zamišljali, pa tako imamo taj procenat od nekoliko desetina hiljada građana koji jednostavno “lutaju” od izbora do izbora i daju podršku određenim partijama kao što je to bila Pozitivna, a sada URA.

Optimizam koji se desio prošle godine bio je nadahnut euforijom i nadom da će nova vlast donijeti boljitak. Sasvim suprotno, ona je donijela podjele, mržnju, razdor u familijama i kompletnom društvu, rast nezaposlenosti, rast cijena, totalni kolaps sistema, forsiranje crkvenih tema i nasrtanje na crnogorski identitet, jednu ogromnu neozbiljnost u vođenju države, tako da nema funkcionera koji nije postao predmet sprdnje itd.

Ovaj procenat nezadovoljnih građana je jednostavno produkt toga i on će biti još veći.

Istraživanje je pokazalo da građani i političari imaju različite agende. Iako je sadašnja vlast, dok je bila opozicija, tvrdila da DPS potencira identitetska pitanja zbog opstanka na vlasti, prvi korak nove Vlade bio je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa se pokrenulo pitanje temeljnog ugovora, govorilo se o uvođenju vjeronauke u obrazovni sistem, zatim potenciranje popisa, pa prepis Cetinjskog manastira… Da li je nastavljena praksa potenciranja identitetskih pitanja zarad političkih poena?

Barović: Među ovim nezadovoljnim građanima je svakako i određeni broj glasača nove vlasti koji ih glasaju zbog određenih nacionalističkih politika. Upravo zbog tih građana, kako se ne bi izgubila njihova podrška, a koja je ključna, vlast forsira te teme, kako bi vjerovatno skrenula fokus sa stvarnih problema koji muče njihove glasače i neispunjenih obećanja. Naravno tu je i dug prema Crkvi Srbije jer su došli na vlast na krilima njihovih protesta.

Svakako, smatram da je dio, a možda i cijela crnogorska vlast pod direktnim upravljanjem i finansiranjem Beograda tako da se moraju ispunjavati direktive i zadaci dobijeni od tamo. Ova vlast za zadatak ima da u Crnoj Gori sprovodi srpski nacionalni i državni interes.

Čak 42,2 odsto građana smatra da je Vlada prioritet dala vjerskim pravima SPC, a manje od trećine (30,4 odsto) da je našla balans u obezbjeđivanju vjerskih prava i slobode okupljanja. Vlada je, pak, više puta naglašavala da je policija postupala profesionalno 5. septembra. Očekujete li da ovakav stav utiče na poteze vladajuće garniture ili će ostati gluvi za mišljenje velikog broja građana?

Barović: Kao što rekoh u prethodnom odgovoru, ova Vlada nije tu zbog građana, nego da bi ispunila zadatke koje im postavlja Crkva Srbije i Beograd. Joanikije Mićović je morao biti ustoličen pa po cijenu krvoprolića i taj zadatak je morao biti ispunjen.

Nažalost, crnogorska policija je u tom slučaju zloupotrijebljena samo zbog nečijih ličnih sujeta i ratova koje vode u svojim glavama. O koliko se bolesnim umovima radi najbolje govori to da su sa osmijehom gledali kako policija ispaljuje gumene metke na djecu, starce, žene, a kasnije i čestitali. Ova Vlada je spremna da za ispunjenje svojih zadataka ide do krajnjih granica i veoma se plašim za trenutak kada budu izgubili izbore, da li će ikako predati vlast.

Da li smatrate da se Crna Gora kreće pogrešnim putemi gdje vodi taj put?

Barović: Svakako da se Crna Gora kreće pogrešnim putem na svim poljima. Smatram da taj put vodi u veoma težak položaj i stanje, kako ekonomsko, tako i ono još važnije, društveno. Polako se klizi u sunovrat i velike probleme.

Donekle je sreća što vlast zavisi od struja koje imaju potporu od zapadnih centara moći, pa koliko-toliko balansiraju crnogorsku spoljnu politiku i obaveze prema saveznicima. Ali bojim se da to nije dovoljno i da će se ta tanka igla koja sve to drži veoma brzo slomiti, što bi po Crnu Goru bilo katastrofalno. Nažalost, oni koji smatraju da štite državne interese Crne Gore i prozapadni kurs ne vide da to ne mogu sami, vjerovatno iz ličnih sujeta, kompleksa ili povrijeđenih ega.

Istraživanje je pokazalo i da je većina građana protiv uvođenja vjeronauke u obrazovni sistem. Očekujete li da, na osnovu dosadašnjeg činjenja, ministarka Vesna Bratić uzme u obzir stavove građana?

Barović: Ministarka Bratić nije na toj funkciji zbog građana ili države Crne Gore, barem ne zbog njenog boljitka. Vesna Bratić ima konkretan zadatak, a to je kompletna destrukcija crnogorskog obrazovnog sistema do temelja, a koji je i ovako bio u veoma lošem stanju. Nju ne zanimaju mišljenja ili kritike. Ona će svoje zadatke, a koje diktira Crkva Srbije, izvršavati bez pogovora i ustručavanja, sve do onoga trenutka kada bude smijenjena.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve