Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Otvoreno pismo Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori

Jedno je sigurno: ne postoji opcija kojom bismo ugrozili evropsku ili NATO budućnost Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs ili dobre odnose sa Bosnom ili nekim drugim susjedom

Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori uputiula je otvoreno pismo, gdje, između ostalog, poručuju da ne postoji opcija kojom bi ugrozili evropsku ili NATO budućnost Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs ili dobre odnose sa Bosnom ili nekim drugim susjedom.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Ohrabruje nas interes i spremnost institucija, grupa i pojedinaca da pruže pomoć i zaštitu svojoj braći iz Pljevalja, Sandžaka i Crne Gore, kao i da sačuvaju čast i živote potomaka pljevaljskog muftije Šemsikadića, onako kako su Taslidžaci sa njim na čelu štitili živote i čast Bosne i Bošnjaka u drugoj polovini 19 vijeka, kada su se hrabro borili oko Tuzle, Doboja, Sarajeva… Ohrabruje i činjenica da su Bošnjaci naučili lekcije iz prošlosti i da nikada više neće dozvoliti neku novu crnu pticu – Srebrenicu. Ohrabruje još i da Bosna i Bošnjaci Crnu Goru doživljavaju kao prijateljsku zemlju, partnera i saborca ka euro-atlanskim integracijama, ali, istovremeno plaši površna percepcija partnera, prijatelja i saborca, kao i realnog stanja u Crnoj Gori.

Plaši nas to bošnjačko i bosansko blanko povjerenje čovjeku i partiji koja stoji iza njega. Povjerenje čovjeku i partiji koji sa (pod)smjehom Bošnjake u Crnoj Gori, kao i sve druge građane 30 godina drži u ropstvu, strahu, podjelama i ucjenama. Imamo li kao narod pravo na to? Imate li vi pravo na to? Jer, davati podršku čovjeku, pod čijom vlašću su se dogodili svi zločini nad Bošnjacima u Crnoj Gori, etničko čišćenje u Bukovici, policijska akcija Lim prilikom koje je 1993. godine pohapšeno i mučeno kompletno nevino rukovodstvo stranke SDA u CG, pa sve do monstruozne deportacije bošnjačkih izbjeglica iz BiH Karadžiću direktno u smrt – i, maltene, na silu mu gurati u zagrljaj Bošnjake je nedopustivo.

Da li se možda pokajao ili zatražio oprost Bosni za permanentno širenje mržnje, podstrekivanje na zločine putem svojih tadašnjih medija RTCG i dnevnog lista Pobjeda tokom agresije na Bosnu? Zabrinjava nas da je malo ljudi u Bosni koji primjećuju da Đukanović zapravo nikada i nije izašao iz 90-ih i da upravo on sistematski hrani taj šovinizam i četništvo u Crnoj Gori nekažnjavanjem zločina, incidenata, sporadičnih izliva vjerske i nacionalne mržnje. Zar najbolji i najočitiji primjer nisu incidenti od prije par dana u Pljevljima, gdje Đukanovićeva policija nije procesuirala niti jedan slučaj napada na Bošnjake ili na Islamsku zajednicu?

Ostali smo zatečeni i neprijatno iznenađeni, po svemu sudeći, sinhronizovanim nastupom određenih medija i pojedinaca usmjerenih prema građanskoj koaliciji Crno na bijelo, čija je SPP jedna od ponosnih članica, gdje je očigledno stavljen fokus i meta na nosioce te liste, gospodina Dritana Abazovića i predsjednika naše stranke, gospodina Hazbiju Kalača.

Količina neistina, poluistina, dezinformacija i fabrikovanja straha kako bi se gore navedeni predstavili kao opasnost po nacionalne interese Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i regionu, pa i po samu Bosnu, je zaista frapantna.

Jasno nam je da se takvim pristupom želi uticati na koaliciju Crno na bijelo i njene lidere, kako bi eventualno promijenili svoj stav o neophodnosti političkih promjena u Crnoj Gori, a bez Đukanovića i njegovog DPS-a. Naravno da ćemo ostati dosljedni obećanju građanima koje smo dali u toku kampanje i za koju su nas građani delegirali, a to je smjena korumpirane vlasti i snažan iskorak ka evropskim integracijama sa svim benefitima koje taj put nosi. Znamo da to neće biti lak put, ali, ukoliko sada ne krenemo da rješavamo stvari, bojimo se da bi za četiri godine moglo da bude kasno.

Sa druge strane, jasna i nedvosmislena podrška iz Brisela, Berlina i drugih evropskih centara našoj platformi u nastojanjima da Crnu Goru učinimo sigurnom državom za sve, samim tim i za Bošnjake, pravno uređenom i ekonomski stabilnom, daje nam za pravo da, kao članica platforme Crno na bijelo, a istovremeno i permanentno kao Bošnjačka partija koja se dugi niz godina u Crnoj Gori i Sandžaku bori za dostojanstvo našeg i drugih naroda, pozovemo istaknute institucije, grupe, pojedince, ali i ukupnu bosansko-hercegovčku javnost da pomognu našu borbu za evropsko bolje sutra, kako Bošnjaka tako i svih drugih građana u Crnoj Gori, te samim tim i susjednih država među kojima je i naša lijepa Bosna, tako što će sa jedne strane tražiti hitno pronalaženje i procesuiranje počinioca incidenata u Pljevljima, a sa druge strane uvažiti i podržati činjenicu da građani Crne Gore nakon 30 godina žele promjene.

Jedno je sigurno: ne postoji opcija kojom bismo ugrozili evropsku ili NATO budućnost Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs ili dobre odnose sa Bosnom ili nekim drugim susjedom.

Đukanović je evropska i regionalna politička prošlost i tu činjenicu ništa ne može promijeniti. Zato vas kao braća molimo da je uvažite i da, kroz saradnju sa nama ili drugom bošnjačkom političkom strankom koja je također najavila učešće u koalicionoj vladi sa nama i drugim partijama, uvažite i izbornu činjenicu da građani Crne Gore većinski žele promjene, brži evropski put, veći standard, bolje međunacionalne odnose i saradnju sa susjedima, uključujući i Bosnu.

U interesu Bošnjaka, kao i svih drugih građana je da se promjenom vlasti snažno utiče da stvari krenu nabolje. Bošnjaci su danas najsiromašniji građani. Opštine u kojima Bošnjaci čine većinu ili ih ima u značajnom broju, su najnerazvijenije u Crnoj Gori. Nacionalni korpus je vještački podijeljen na više kolona. Najviše se Bošnjaka iseljava iz Crne Gore…

Ovo je pravi momenat da crnogorsko društvo kojem pripadamo napravi ključni iskorak ka istinskoj demokratizaciji i ostvarivanju građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i svih građana, te da ubrzano krene ka evropskim integracijama i vladavini prava.

Ono što istinski plaši Bošnjake u Crnoj Gori je realna opasnost da bi, u bliskoj budućnosti, sa dosadašnjim DPS sistemom vrijednosti i lažnom demokratijom, za tako nešto bilo kasno, i da se za par godina možemo probuditi u nekoj drugačijoj Crnoj Gori, koja bi bila teret, ne samo samoj sebi, nego i svima u okruženju, sa posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

Pismo upućujemo:

– Huseinu ef. Kavazoviću Reis ul ulemi

– Bakiru Izetbegoviću Predsjedniku SDA

– Šefiku Džaferoviću članu Predsjedništva BiH

– SBK

– Udruženje Sandžaklija u Sarajevu /ostala udruženja/

– Elmedinu Konakoviću Predsjedniku Naroda i Pravde

– medijima / RTV BH, FTV, HAYAT TV, O TV, FACE TV, AL JAZEERA, N1, TV SA, DNEVNI AVAZ, OSLOBOĐENJE….

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve