Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Otvoreno pismo Krivokapiću: Vjerska osjećanja su Vaša lična stvar, a ne predmet zloupotrebe iz pozicije premijera

Građanka Aida Petrović uputila je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću povodom njegovih današnjih izjava u vjeri i vjernicima

Građanka Aida Petrović uputila je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću povodom njegovih današnjih izjava u vjeri i vjernicima.

Njeno pismo prenosimo integralno:

Reagujem na Vašu današnju izjavu kao građanka, muslimanske vjeroispovjesti koja se nacionalno oduvjek osjećala Crnogorkom. Nemam potrebu da se u ovom obraćanju potvrđujem ili ne daj bože pravdam riječima o ličnom poštovanju svih vjera i nacija jer imam dovoljno godina iza sebe u kojima sam to potvrdila kroz život i rad. Oprostite što ne želim niti umijem biti lažno skromna a licemjerna to tek nikako.

Svako malo sa pozicije premijera Crne Gore Vi gospodine Krivokapiću plasirate neku „genijalnu“ izjavu produbljujući i onako velike podjele u društvu. Zadržali ste kontinuitet nedemokratskih izjava i danas izjavivši: da još niste spoznali vjernika koji neće da poljubi krst koji je na nečijem kovčegu. Od Vas kao predsjednika Vlade Crne Gore očekivano bi bi bilo da ste premijer svim građanima/kama, da poštujete i uvažavate vjerska osjećanja svih pripadnika/ca vjerskih zajednica u Crnoj Gori kako Vam nalažu zakoni i Ustav (član 14) i realnost zakonom garantovana da je Crna Gora još uvjek sekularna država.

Niko Vam ne može osporiti potrebu za vjerskom pripadnošću ali Vaša vjerska osjećanja i poimanja vjere trebalo bi da budu Vaša lična stvar gospodine Krivokapiću, a ne predmet zloupotrebe iz pozicije i kabineta premijera države. Sa pozicije premijera gospodine Krivokapiću favorizujete samo vjerska osjećanja jednih kojima kako ističete i sami pripadate, marginalizujuci vjerska osjećanja i potrebe pripadnika/ca drugih religija u Crnoj Gori .

Takav mehanizam isključenja drugačijih i različiti ima kontinuirani tok u Vašim izjavama i ponašanjima, što može imati pogubne posljedice za pojedince/ke, različite grupe po vjerskom ubijeđenju i čitavo društvo.Ta opasnost od rizičnih posljedica veća je kada dolazi od predstavnika vlasti, odnosno pozicije moci i odlučivanja kakva jeste Vaša sadašnja pozicija premijera .

Vaš dosadašnji nedemokratski odnos prema drugima i različitima po vjerskoj odrednici i osjećanjima daje mi za pravo da vjerujem da su građanska, vjerska i nacionalna prava svih koji ne misle kao Vi stavljena na margini poštovanja, odnosno stigme i diskriminacije.

Gospodine Krivokapiću, ne pristajem i ne poštujem postojeći poredak stvari koji zagovarate javno kao predsjednik Vlade Crne Gore! Neprestalno ističete lična vjerska osjećanja i običaje u prvi plan, umjesto da se prioritetno bavite teškom socijalno ekonomskom i epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori a da vjerska osjećanja ostavite religiskim predstavnicima i ličnim osjećanjima i potrebama vjerujućih !

Kao građanka Crne Gore ne prepoznajem i ne vrednujem ljude po vjerskom simbolu pred kojim se krste ili klanjaju; kojem se bogu mole i u koji vjerski objekat idu; da li se sahranjuju u kovčeg ili tabut: da li im je bila sahrana ili dženaza; da li im se služilo opijelo ili učila dova. Kao premijer Crne Gore gospodine Krivokapiću nemate pravo da diskriminišete ili favorizujete bilo koju vjeru, religiju ili naciju. Politici koju zagovarate i koja ističe isključivo vrijednosti vjere izražavam nepovjerenje!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
11.03.2021-19:16 19:16

Postovana gospodjo Aida, svaka vam se pozlatila ali cisto sumnjam da ce vase pismo imati ikakvog uticaja na ovog SPC fanaticara kome je usput lozoaca isprzila mozdane celije. Hvala na paznji.

lvv
11.03.2021-23:45 23:45

Ha2O, upravo ste mi uzeli reč iz usta spominjući lozovaču. Ipak kad razmislim, lozovača nije kriva, ona zaista može da pomogne bolesnom grlu, uglavnom kao oblog. Ovde je u pitanju džibra šljivovica. Kad gospodin govori, meni se čini, kao predpostavljam i svakom drugom, da negde dole na podu, između nogu dotičnog stoji poluprazna flaša šljivovice , koju je upravo nategao pre nego je progovorio. To se vidi na osnovu izraza lica , teškog zapličućeg izgovaranja reči, i posebno po pravilu nebuloznog teksta koji izgovara / bez tog pomagala mislim da se nebi osmelio da progovori. Svaki put kod mene izaziva… Pročitaj više »