Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Otvorena Sedamnaesta ljetnja škola za mlade diplomate: Budućnost diplomatije- prevazilaženje izazova i očuvanje mira

Ovogodišnja škola okupila je 55 učesnika iz 46 zemalja, što je ujedno najveći broj zemalja učesnica do sada

Sedamnaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“, otvorena je danas u Beranama, ispred Spomen kuće Gavra Vukovića. Na otvaranju su govorili generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova Marija Maraš, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova i predsjednik Skupštine opštine Berane Milun Rmuš. Ovogodišnja škola okupila je 55 učesnika iz 46 zemalja, što je ujedno najveći broj zemalja učesnica do sada.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo se okupili u Beranama, u domu vojvode Gavra Vukovića, utemeljivača savremene crnogorske diplomatije. Naša ljetnja škola je postala globalna platforma za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi” kazala je, otvarajući školu, generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova Marija Maraš. Dodala je da je škola do sada okupila preko 1000 profesionalaca međunarodnih odnosa, uključujući 800 mladih diplomata iz 88 zemalja i skoro 300 predavača. Osvrnuvši se na ovogodišnju temu škole “Budućnost diplomatije: prevazilaženje izazova i očuvanje mira” istakla je da ključ uspješne diplomatije leži u prepoznavanju i prevazilaženju izazova sa ciljem izgradnje i očuvanja mira, te razvijanja novih modela saradnje na političkom, bezbjednosnom i ekonomskom planu.

“Na tom putu posebnu odgovornost i obavezu imamo prema budućim generacijama lidera na međunarodnoj sceni”, poručila je Maraš.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova podsjetila je da UNDP podržava zemlje da ostvare Ciljeve održivog razvoja, fokusirajući se na podršku mladima širom svijeta u njihovom angažmanu.

“Mir nije samo odsustvo konflikta, već napor ka postizanju pravde, ravnopravnosti i održivog razvoja. Vaša misija je da podstičete dijalog, gradite kulturne mostove i podržavate empatiju i međusobno poštovanje. Uvjerena sam da će nova generacija diplomata – integritetom, neutralnošću i proaktivnim angažovanjem – odgovoriti na izazove i  suočiti se sa gorućim svjetskim problemima”, poručila je Paniklova mladim diplomatama.

Paniklova je, takođe, čestitala Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, kao i svim učesnicima i učesnicama Ljetnje škole, Međunarodni dan žena u diplomatiji, ističući da je njihova podrška i posvećenost osnaživanju diplomatkinja ključna za napredak globalne diplomatije. Učesnicima se obratio i predsjednik Skupštine opštine Opštine Berane Milun Rmuš.

Izrazio je zadovoljstvo što je Berane, tradicionalno, domaćin ceremoniji otvaranja Ljetnje škole koja već ima zavidan ugled i što će još jedna generacija mladih diplomata u Crnoj Gori sticati različita znanja i vještine i sagledavati izazove u međunarodnim odnosima.

Program traje do 28. juna, nakon otvaranja u Beranama, održava se u Kolašinu, Cetinju, Kotoru i Podgorici, a ovogodišnju školu Ministarstvo vanjskih poslova realizuje u saradnji sa Programom UN za razvoj (UNDP) i Unijom za Mediteran.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve