Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Otvoren Konzulat Crne Gore u Viljnusu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je Konzulat Crne Gore u Viljnusu na čelu sa počasnim konzulom Daivom Perevičiene

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je Konzulat Crne Gore u Viljnusu na čelu sa počasnim konzulom Daivom Perevičiene.

foto MVP

“Otvaranje prvog diplomatskog predstavništva Crne Gore u regionu Baltika doprinijeće produbljivanju naših veza i saradnje, sa fokusom na oblast ekonomije. U cilju zbližavanja naših naroda, radićemo i na unapređivanju kulturnih veza”, kazao je Darmanović.

Darmanović boravi u radnoj posjeti Litvaniji gdje se sastao sa šefom diplomatije Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Gediminasom Kirkilasom.

U razgovoru sa ministrom Linkevičiusom, istaknuto je savezništvo Crne Gore i Litvanije u okviru NATO i partnerstvo u procesu evropske integracije, te izražena zajednička spremnost za intenziviranje političkog dijaloga.

Čestitajući domaćinu jubilej – 30 godina nezavisnosti, Darmanović je istakao da je Litvanija jedna od najuspješnijih postkomunističkih zemalja koje su postale članice EU, a o čemu govori njena stabilnost i i napredak u brojnim oblastima.

U kontekstu bilateralne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je potrebno razmotriti mogućnosti za upoznavanje litvanskih privrednika sa investicionim mogućnostima u Crnoj Gori.

Linkevičius je ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, pri čemu je naglasio da Crna Gora, kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana, može i ubuduće računati na snažnu podršku Litvanije u procesu pregovora sa EU.

Tokom sastanka sa predsjednikom Parlamenta Pranckietisom apastrofirana je uspješna saradnja predstavničkih tijela dvije države. Na toj liniji, i u razgovoru sa predsjednikom Odbora Kirkilasom, ukazano je na značaj nastavka politike proširenja EU na Zapadni Balkan.

Na svim sastancima je istaknuta važnost jačanja saradnje u oblastima ekonomije, turizma, odbrane, obrazovanja, kao i iz domena strateške komunikacije i povećanja otpornosti na hibridne prijetnje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim zbivanjima i bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu, u regionu Baltika, ali i na globalnom planu.

Na svečanosti je govorio i zamjenik ministra vanjskih poslova Litvanije Dalius Čekuolis, a prisustvovali su članovi diplomatskog i konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Viljnusa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve